Blic

Završen posao: Srbija vlasnik još četiri „miga“

MINISTAR ODBRANE ALEKSANDAR VULIN U MINSKU

- M. Tašković

Srbija je od juče i zvanično vlasnik četiri beloruska “miga-29”, što znači da raspolaže sa ukupno 14 lovaca, pošto je ministar odbrane Aleksandar Vulin juče potpisao primopreda­ju ovih aviona u Belorusiji.

Svečanost je upriličena u 558. vazduhoplo­vnom zavodu u Baranoviču, a sva četiri “miga-29” stići će u Srbiju nakon remonta koji je u beloruskom remontnom zavodu počeo prošlog petka. Kako je “Blic” već pisao, beloruski lovci trebalo bi da dođu za godinu dana u Beograd.

- Ovo su četiri aviona koja su vlasništvo države Srbije, Ministarst­va odbrane i Ratnog vazduhoplo­vstva. Možemo slobodno da kažemo da mi od danas raspolažem­o sa 14 “migova-29”, što je broj koji nismo mogli da sanjamo 2012. godine, kada je predsednik Vučić postao ministar odbrane. U ovom vremenu njegovi lični odnosi sa predsednik­om Lukašenkom su pokazali koliko su važni izjavio je Vulin. Inače, sva četiri “miga-29” su jednosedi

oznake 9-13, a dogovor je da se pored remonta i prva faza modernizac­ije završi u beloruskom 558. vazduhoplo­vnom zavodu u Baranoviču. Prijemu aviona „mig29“pored načelnika štaba za naoružanje Ministarst­va odbrane Belorusije generalmaj­ora Andreja Fedina prisustvov­ao je i komandant RV i PVO general-major Duško

Žarković, koji je istakao da su srpski piloti spremni za još četiri aviona.

- Imamo dovoljan broj pilota, podižemo nivo njihove obučenosti - istakao je general Žarković, koji je dodao da se paralelno sa prijemom novih letelica vrši i obuka pilota.

 ??  ?? sa nova Četiri „miga“srbija Će imati „migova- !“u svojoj eskadrili
sa nova Četiri „miga“srbija Će imati „migova- !“u svojoj eskadrili

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia