Blic

Bregzit se odlaže do 2021?

Bregzit bi mogao da bude odložen do 2021. godine prema planovima koje razmatraju istaknuti zvaničnici EU u vreme rastućeg nezadovolj­stva na koji način britanska premijerka upravlja pregovorim­a, piše „Gardijan“.

- Tihana tica

Britanski list, pozivajući se na neimenove izvore Unije, piše da je opcija odlaganja za dve godine moguća ako Tereza Mej ne bude uspela da „progura“dogovor o Bregzitu u britanskom parlamentu.

Takođe, neimenovan­i izvori navode i da EU neće ponuditi kratko produženje za ostanak u EU od nekoliko sedmica, već period od 21 meseca koji, prema izvorima „Gardijana“, ima smisla jer bi se uklopio u okvir budžeta EU i olakšao stvari. Drugi izvor tvrdi je da je moguće da Velika Britanija dobije produženje ako to budu želeli lideri te zemlje.

Iako mogućnost odlaganja nije zvanično potvrđena, nekkoliko evropskih zavničnika smatra da bi to bila

dobra ideja.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da bi odlaganje bilo „racionalno rešenje“jer se smanjuju šanse da se postigne dogovor o Bregzitu.

- Jasno je da u Donjem domu britanskog parlamenta ne postoji većina koja bi potvrdila dogovor. Verujem da bi u situaciji u kojoj se nalazimo produženje bilo racionalno rešenje - rekao je Tusk i dodao da će „27 evropskih partnera Tereze Mej pokazati maksimum razumevanj­a“.

Oglasio se i austrijski kancelar Sebastijan Kurc koji je takođe izjavio da bi u slučaju da sporazum o Bregzitu ne dobije jasnu većinu u britanskom parlamentu odlaganje bilo najbolje rešenje.

- Ako dođe do zahteva za odlaganje Bregzita, rado bih se založio za to u EU. Glavni prioritet i dalje je da se spreči „tvrdi“Bregzit, pa bi odlaganje bilo bolje od scenarija bez dogovora - rekao je Kurc na marginama samita EU i Arapske lige u Egiptu.

Istovremen­o, britanska premijerka, koja je odložila glasanje o sporazumu u parlamentu za 12. mart, izjavila je da je uverena da je 29. mart i dalje realan datum Bregzita.

- Izlazak iz Unije 29. marta mesto je ka kojem naša energija treba da bude usredsređe­na. Svako odlaganje je odlaganje i ne rešava problem - rekla je Mejova posle nekoliko sastanka sa liderima EU na samitu u Egiptu.

Britanski list „Telegraf“preneo je u ponedeljak da je Mej pripremila rezervni plan da zatraži dvomesečno ili tromesečno produženje pregovora sa EU ako ne bude uspela da uveriti britanski parlament da podrži njen sporazum.

Taj plan navodno je jedna od nekoliko opcija koje Mejova razmatra ne bi li umirila svoje ministre koji vrše pritisak na nju da isključi mogućnost izlaska iz EU-A bez sporazuma.

Nekoliko dana ranije „Telegraf“je objavio da je stotinu

poslanika njene Konzervati­vne stranke potpisalo pismo u kojem upozoravaj­u Mejovu da će glasati protiv nje kako bi je naterali da odloži Bregzit.

Evropska komisija saopštila je juče da je i dalje pretpostav­ka

Unije da će Britanija napustiti blok kako je i planirano

29. marta, te da se rad oko Bregzita mora završiti do

21. marta. Podsećamo, britanski parlament već jednom je odbacio dogovor i premijerki ostaje malo više od mesec dana da dobije podršku poslanika pre istupanja dogovoreno­g za 29. mart. Kamen spoticanja je dogovor oko irske granice.

 ??  ??
 ??  ?? tereza mej
tereza mej
 ??  ?? pitanje bregzita podelio je britaniju
pitanje bregzita podelio je britaniju
 ??  ?? rok za izlazak je 29. mart, ali pitanje je da li će biti ispoštovan
rok za izlazak je 29. mart, ali pitanje je da li će biti ispoštovan

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia