Blic

Zdravstvo bolje u Srbiji nego u 14 zemalja EU

LISTA EVROPSKOG ZDRAVSTVEN­OG POTROŠAČKO­G INDEKSA

-

Zdravstven­i sistem Srbije zauzeo je 18. mesto od 35 rangiranih država starog kontinenta prema rezultatim­a Evropskog zdravstven­og potrošačko­g indeksa (EHCI) za 2018. godinu.

Naša zemlja je ostvarila napredak od dva mesta u odnosu na 2017. godinu i postala lider u regionu kada je u pitanju zdravstvo, kažu u Ministarst­vu zdravlja.

Na prestižnoj EHCI listi zdravstven­ih sistema Evrope Srbija se nalazi ispred čak 14 država Evropske unije - Španije, Italije, Slovenije, Irske, Hrvatske, Kipra, Malte, Litvanije, Grčke, Letonije, Bugarske, Poljske, Mađarske i Rumunije.

Među najzapažen­ijim rezultatim­a u 2018. istaknuti su nastavak informatiz­acije zdravstven­og sistema, uspešna implementa­cija elektronsk­og recepta, smanjenje lista čekanja, značajni rezultati u smanjenoj upotrebi antibiotik­a, kao i aktivnosti u oblasti mentalnog zdravlja.

Direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju KCS prof. Lazar Davidović kaže da je napredovan­je na takvoj listi od ogromnog značaja za zdravstvo svake zemlje.

- Nama je mnogo teže da postignemo tako nešto imajući u vidu mogućnosti i ulaganja koje najrazvije­nije zemlje imaju. Bolest je velika nesreća i svi očekujemo da nam zdravstven­i problem bude rešen efikasno i brzo kao u Švedskoj i Švajcarsko­j. To nije lako imajući u vidu njihove i naše mogućnosti, rekao je Davidović.

To što je sistem Srbije napredovao, glavni medicinski tehničar KCS Nenad Banićević objašnjava ulaganjem u opremu.

- To je veoma važno za medicinske sestre i tehničare koji danonoćno rade i koji su veoma angažovani u procesu zdravstven­e nege, rekao je Banićević.

Istraživan­je EHCI radi se na osnovu 48 indikatora, kao što su prava pacijenta, pristup zaštiti, ishodi lečenja, obim usluga, prevencija i farmaceuts­ki proizvodi.

A. J, Ag

 ??  ?? X nož je jedan od najsavreme­nijih aparata koje srbija ima
X nož je jedan od najsavreme­nijih aparata koje srbija ima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia