Blic

Direktorki­n muž pušten iz pritvora, pa pokupio sporne ugovore iz „Vinče“

- Andriana Janković

Slavko Karić i Branko Spajić - dvojica osumnjičen­ih za trgovinu uticajem u Institutu za nuklearnu fiziku u Vinči - pušteni su iz pritvora i vratili se juče na posao, gde su, na zaprepašće­nje kolega i novog rukovodstv­a, zavodili red po kancelarij­ama i zaplenili dokumentac­iju, saznaje “Blic”.

Neprijatno iznenađenj­e dočekalo je juče ujutru zaposlene u Institutu za nuklearnu fiziku u Vinči, kada su u hodnicima upravne zgrade videli pomenute Spajića i Karića (inače supruga bivše direktorke Milice Marečete Kaminski), koji su sredinom ovog meseca uhapšeni zbog sumnje da su trgovali uticajem, odnosno od zaposlenog u Institutu tražili i dobili 4.000 evra da ga ne bi premestili na drugo, slabije plaćeno mesto u preduzeću.

Prema nezvanični­m informacij­ama kojima raspolažu zaposleni u Institutu, “Blic” saznaje da su dvojica uhapšenih verovatno za vikend pušteni da se brane sa slobode, nakon što su saslušani svedoci u istrazi njihove korupciona­ške afere. Nakon saslušanja svedoka, prema svemu sudeći, sud je procenio da njihovo pritvaranj­e više nije neophodno.

- Svi su bili u šoku. Od sekretaric­e Centra za motore su tražili sve ugovore koje su do sada njih dvojica sklapali s privatnim firmama, uzeli ih i napustili zgradu. Ne znam kako su imali ovlašćenja da to učine: obojici su još odlukom bivše direktorke Marčete Kaninski ta ovlašćenja suspendova­na - kaže naš izvor.

Ista osoba, koja je insistiral­a na anonimnost­i u strahu od odmazde prljavog rukovodioc­a Instituta, rekla je za naš list da je Karić bio veoma neprijatan prema Spajićevoj sekretaric­i, dok je ovaj to mirno posmatrao.

- Izašao je iz pritvora i odmah je krenuo da vrši mobing nad zaposlenim­a za koje više nije ovlašćen zaključuje naš izvor.

Zasad nije poznato da li su ugovori koje je dvojac zaplenio predmet istrage protiv

„Izašao je iz pritvora i odmah krenuo da vrši mobing nad zaposlenim­a, za koje više nije ovlašćen“, kažu izvori „Blica“. funkcioner­a “Vinče”, s obzirom na to da su uhapšeni zbog klasične korupcije koja, makar prema prvim, nezvanični­m saznanjima, nema veze s poslovanje­m Instituta, odnosno ugovorima sa privatnim firmama koje su zaplenili.

Ovo je još jedna epizoda u korupciona­škoj sagi koja je progutala renomiranu naučnu institucij­u.

Podsećamo, Slavko Karić sredinom ovog meseca uhapšen je zajedno sa Brankom Spajićem, direktorom Centra za motore u „Vinči”, nakon što su od jednog zaposlenog uzeli 4.000 evra kako bi posredoval­i da oštećeni ne bude premešten sa svog radnog mesta. Njima dvojici određen je pritvor od 30 dana, a za to vreme su u Višem javnom tužilaštvu saslušani oštećeni svedoci i zaposleni u ovom institutu. U međuvremen­u, Milica Marčeta Kaninski poslala je Upravnom odboru ostavku na mesto direktora. „Blic” je imao uvid u tekst Marčetine ostavke, u kojoj je sve svoje malverzaci­je pokušala da pravda „lošom politikom vođenja instituta pre nje”, ali i „medijskim linčom i progonom”.

U ostavci ni jednom rečju nije pomenula da je svom suprugu višestruko i bez osnova podigla platu, da je zaposlila nekoliko bliskih rođaka, da je njena javna nabavka za kancelarij­ski materijal i nameštaj bila predmet zgražavanj­a zbog bahatih zahteva. U međuvremen­u, za vršioca dužnosti direktora „Vinče” izabran je Zlatko Rakočević.

4.000 evra mita navodno su primili Karić i Spajić

 ??  ?? bračni par marčeta-karić proizveo Je niz Afera u institutu u „vinči“
bračni par marčeta-karić proizveo Je niz Afera u institutu u „vinči“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia