Blic

Drugi talas gripa sledeće nedelje, ali blaži

- B. JANAČKOVIĆ

Nakon završetka zimskog raspusta i polaska učenika u škole, epidemiolo­zi očekuju da bi početkom sledeće nedelje moglo doći do drugog talasa gripa, ali da on ni izbliza po broju obolelih neće biti kao onaj februarski, koji je bio sam vrh epidemije.

- Imali smo sreću da se produžetak raspusta poklopio sa lepim vremenom, jer temperatur­a iznad 10 stepeni nije pogodovala virusu, tako da je skoro prepolovlj­en broj novih prijava. Deca su pošla u školu, a prema prognozi, biće opet topli dani do nedelje. Od vikenda se opet očekuje zahlađenje koje odgovara virusu i može da pogoduje pokretanju drugog talasa gripa. Može da se desi da u sledećoj nedelji počne da raste broj obolelih sve do polovine marta. Očekujemo blago povećanje, jedan blagi talas, daleko manji nego onaj prvi - kaže za “Blic” epidemiolo­g prof. dr Branislav Tiodorović. On ističe da je veoma važno da se i dalje dosledno primenjuju mere preventive.

- Prva i osnovna mera je

Najvažnija mera opreza je da roditelji ne vode bolesnu decu u škole i vrtiće

da roditelji ne dovode bolesnu decu i škole i vrtiće. Tako prvo čine dobro svom detetu, štite svoje dete, ali i drugu decu. Nastavnici moraju da reaguju ukoliko bolesno dete dođe u vrtić ili školu. Mi ne možemo da sprečimo zarazu virusom gripa, ali možemo da umanjimo broj obolelih - ističe Tiodorović.

On apeluje i na poslodavce da imaju razumevanj­a za roditelje čija su deca bolesna:

- Roditelj koji šalje bolesno dete u školu i sam će doći bolestan na posao i zaraziti ostale.

 ??  ?? od polovine marta samo pojedinačn­i slučajevi
od polovine marta samo pojedinačn­i slučajevi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia