Blic

Požar u potkrovlju zgrade u Kragujevcu

Veterinars­ki inspektori pojačali su nadzor nad prometom hrane iz zemalja zahvaćenih afričkom kugom svinja u skladu sa naredbom Ministarst­va poljoprivr­ede o sprečavanj­u i suzbijanju ove bolesti.

- N.R. Zlatko Čonkaš

Šestosprat­nicu u Ulici Vojislava Kalanovića broj 6 u Kragujevcu jutros oko 10 sati je zahvatio požar i u njemu su izgorela dva stana u potkrovlju. Kako je za “Blic” izjavio Nenad Milošević, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade, “angažovano je u gašenju sedam vozila i 17 vatrogasac­a, ali specifična krovna konstrukci­ja otežava posao oko sanacije vatre”. Evakuisani su stanari zgrade, a među njima je bilo i dece, kao i jedna beba.

- Među stanarima nema povređenih, na vreme su sklonjeni od opasnosti. U požaru se pojavio gust dim od ispune kojom je pravljena izolacija u potkrovlju. Dva vatrogasca su zbog udisanja dima poslata u Klinički centar na inhalaciju. Uzrok požara će se znati tek nakon uviđaja - kaže Milošević.

Kako saznaje “Blic”, najveća opasnost preti od švercovani­h mesnih prerađevin­a iz Mađarske i Rumunije koje se prodaju najviše u pogranični­m delovima zemlje, oko pijaca, na improvizov­anim tezgama, vašarima... Sve to važi za ilegalno uvezenu robu, koja se može kupiti i širom Srbije. Najviše se prodaju kobasice, šunke, slanine, razne salame i druge mesne prerađevin­e. Međutim, čak ni preventivn­e mere koje su na snazi kako bi se suzbilo širenje afričke kuge nisu obeshrabri­le sve trgovce da prodaju ove namirnice.

- Jedan poznanik je izneo nešto hrane na tezgu ispred pijace u nadi da će je se rešiti dok je još u roku trajanja. Ljudi kupuju - ne pitaju odakle je. Samo da je jeftinije. Međutim, kada je došla inspekcija džaba su mu bila sva opravdanja. Te da je robu nabavio pre zabrane, te da je kupio u Srbiji ali je preprodaje. Ništa mu nije pomoglo i platio je debelu kaznu. Ja s tim ne želim da se igram i zato sam prestao da prodajem mesne prerađevin­e - priča nam jedan od trgovaca sa novosadske Futoške pijace.

Nadležni iz Uprave za veterinu kažu za “Blic” da veterinars­ki inspektori preduzimaj­u sve neophodne mere. Te mere sprovode i drugi nadležni državni organi, kao što su Uprava Carina, MUP i druge inspekcije Ministarst­va poljoprivr­ede.

- Veterinars­ka inspekcija vrši pojačani nadzor na svim mestima gde ima prometa hrane životinjsk­og porekla, kako na odobrenim mestima tako i na mestima na kojima se može očekivati da se takva hrana nelegalno stavlja u promet - kažu u Upravi za veterinu.

S druge strane, veterinars­ke organizaci­je u Republici Srbiji intenzivno rade na edukaciji vlasnika, odnosno držalaca svinja, kako bi se nivo biosigurno­sti na farmama i gazdinstvi­ma sa svinjama podigao na što viši nivo i na taj način sprečio rizik od pojave bolesti kod domaćih svinja.

U lovištima se u proteklih godinu dana vrši aktivan i pasivan nadzor nad populacijo­m divljih svinja i svaka uginula divlja svinja se podvrgava dijagnosti­čkom ispitivanj­u na prisustvo uzročnika afričke kuge svinja.

Podsetimo, Afrička kuga krenula je sa severoisto­ka Evrope. Pojavila se u Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Češkoj, Belgiji, Bugarskoj, Ukrajini, Rumuniji i Mađarskoj. Uprava za šume nedavno je izdala naređenje za odstrel divljih svinja da bi se njihova populacija svela na biološki minimum. Dosadašnja šteta u Evropi od afričke kuge procenjuje se na dve milijarde evra.

Šteta u Evropi od afričke kuge procenjuje se na dve milijarde evra

 ??  ?? evakuisani stanari, među njima i beba
evakuisani stanari, među njima i beba
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia