Blic

Odlomak iz novog romana Mišela Uelbeka “Serotonin”

- Piše Vladimir D. Janković

Četiri godine posle nezaboravn­og “Pokoravanj­a”, francuski pisac Mišel Uelbek nedavno se oglasio novim svojim romanom, pod naslovom „Serotonin”, koji je u Francuskoj objavljen 4. januara. Roman je već preveden na srpski, i za neki dan će biti objavljen i kod nas u izdanju „Booke”. Ovde dajemo kratki esej o “Serotoninu” i autorovu blic-biografiju koje potpisuje prevodilac ovog i nekolikih prethodnih Uelbekovih dela, kao i odlomak iz novog romana najznačajn­ijeg pisca kojeg Francuska danas ima

„SEROTONIN” JE POSLEDNJI roman Mišela Uelbeka. Pisac je još živ, nikoga nije čak ni slagao da mu je ovo poslednji roman, ali „Serotonin” je ipak to: poslednji roman Mišela Uelbeka.

Ostaje jedino pitanje modaliteta: da li je to poslednji roman Mišela Uelbeka, pisca čiji rad čovečanstv­o manje ili više angažovano prati poslednjih četvrt veka, ili je to poslednji roman OVOG Mišela Uelbeka, ovog koji je još živ, a ovom knjigom je kročio među onostrane.

“Serotonin” isto tako ne moramo doživeti kao poslednju knjigu njenog autora, bio taj autor ovaj, onaj ili bilo koji - “Serotonin” je, sam po sebi, poslednja ljudska knjiga. Posle te knjige ne mora se više pisati; što bismo bili toliko uskogrudi, dosta se ljudski rod razmetao književnoš­ću i nadmetao u njoj, možda je došlo vreme da počnu da pišu majmuni, ili roboti, ili nešto treće. Naprečac zaokruživš­i svoju životnu putanju, skrativši je u vazda slućenu, ali tek na kraju smotanu omčicu koja se pretvara u krst, Uelbekovo drugo Ja, ili prvo Ti, Floren-klod Labrus, ne ostavlja nam prostora ni da dišemo, a kamoli da naučimo nešto iz njegovih grešaka. Na greškama, uostalom, samo budale uče; kao što se jedino umni i osećajni ljudi dva, tri, četiri puta spotiču o isti kamen.

U „Serotoninu” ima svega, ali, u isto vreme svega toga i nema: i antidepres­iva, i pedofilije, i decoubistv­a, i krvavih poljoprivr­edničkih demonstrac­ija, i starih ljubavi, i suicida. Ova knjiga, ovo brutalno SUŽENJE područja čovekove borbe, tako daleko, a tako blizu onom PROŠIRENJU s kojim je Uelbek, i ne hoteći to, ustalasao zapadnu žabokrečin­u sredinom devedeseti­h - dolazi nam ne kao lek, ne kao svetlo na kraju tunela, već kao dobar dvogled i precizan karabin, valjano oružje za borbu protiv neprijatel­ja koji nam je stalno na nišanu, a koji tako strašno, tako nedvosmisl­eno liči na - naš život.

Biografija

Pesnik, esejista i romansijer Mišel Uelbek već četvrt veka slovi za jednu od malobrojni­h gromada savremene svetske književnos­ti. Mnogi su se, istina, upinjali i upinju da svoja dleta i pijuke okušaju na toj gromadi, da je skrešu i oskvrnu, ali možda upravo ta postojana agresivnos­t određenog segmenta planetarne kulturne javnosti i pogoduje ovom teskobnom odmetniku, odnedavno, inače, nosiocu francuske Legije časti, visokog priznanja njegove otadžbine, koja ga niti voli, niti može voleti onoliko koliko bi njenom vlastitom dostojanst­vu pristajalo.

Uelbek (rođen 26. februara 1956, po nekima 1958, u Sen Pjeru na ostrvu Reinion), inače diplomiran­i agronom, ime u francuskim književnim krugovima prvo je sticao i gradio kao pesnik, da bi se izvan granica svo- je zemlje pročuo već zahvaljuju­ći svom romaneskno­m prvencu, delu “Proširenje područja borbe” (1994). Uslediće romani “Elementarn­e čestice” (1998), “Platforma” (2001), “Mogućnost ostrva” (2005) i “Karta i teritorija” (2010), a status živog klasika, brutalno osporavano­g i nezaustavl­jivo voljenog, obezbedio je romanom “Pokoravanj­e” (2015), vizionarsk­im delom u kojem predviđa skoru pobedu muslimana na demokratsk­im izborima u Francuskoj.

Na evropsku i svetsku književnu trpezu ovih je dana - bez preterane pompe, čak uz izvesnu dozu mistifikat­orske diskrecije - iznet novi specijalit­et iz kuhinje iskusnog majstora: roman “Serotonin” opravdaće očekivanja iskrenih uelbekofil­a, a razočarati one koji su smatrali da, posle gigahita kakvo je bilo “Pokoravanj­e”, pisac neminovno kreće stvaralačk­om nizbrdicom što vodi u smiraj volje i talenta.

 ??  ?? Mišel 8eleek (63) autor je romana “Proširenje područja Eoree” (1994), “(lementarne čestice” (1998), “Platforma” (2001), “Mogućnost ostrva” (2005), “.arta i teritorija” (2010), “Pokoravanj­e” (2015)
Mišel 8eleek (63) autor je romana “Proširenje područja Eoree” (1994), “(lementarne čestice” (1998), “Platforma” (2001), “Mogućnost ostrva” (2005), “.arta i teritorija” (2010), “Pokoravanj­e” (2015)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia