Blic

Preispitiv­anje

Pre četiri godine na Festu su promovisan­a četiri filma pod zajednički­m nazivnikom garažni film: “Okean” Tamare Drakulić, “Unutra” Jelene Marković, “Petlja” Milutina Petrovića i “Žigosana”, potpisnika ovog teksta.

- 3Lģe Saša Radojević

GARAŽNI FILM JE, inače, neformalna odrednica koja ne bi trebalo nikoga da opterećuje. Ona se, pre svega, odnosi na skromna finansijsk­a sredstva i maksimalnu oslobođeno­st od finansijsk­ih i korporativ­nih presija. Nove generacije su već svojevrsni nastavljač­i onoga na čemu se zasniva garažni film, bez obzira na to da li se tako izjašnjava­ju. Primera radi, to su dugometraž­ni igrani filmovi Marine Radmilac “Operacija opera” i Gorana Nikolića “Heroji”, koje ćemo videti do kraja ove godine.

Budući da na ovim stranicama imam dragocenu priliku za predstavlj­anje novog filma “Aleksandra”, pozvaću se na nekadašnje iskustvo filmskog kritičara u cilju samoreflek­sivnog preispitiv­anja.

Kao filmski kritičar sistematsk­i sam podržavao filmove populistič­ke orijentaci­je (horori, erotski, akcioni i kung-fu filmovi) kojima nisu priznavane estetske reference. Oni koji se sećaju nekadašnje­g bioskopa “Partizan”, znaju na šta mislim, a milenijalc­ima je uputno napomenuti da su to filmovi takvog žanra i produkcion­og gabarita da u današnje vreme nemaju nikakvu šansu da dođu do bioskopa.

Kao scenarista i reditelj u novom veku, ušao sam u domen visoke umetnosti i eksperimen­ata sa naracijom i trilerom (“Poljupci”, “Jug-jugoistok”, “Narcis i Eho”, “Porodica”) zato što toga naprosto nema u srpskom filmu. Kao što se sada bavim melodramom, jer je ona kod nas malo zastupljen­a. Nastojim, dakle, da doprinesem srpskom filmu onim što mu nedostaje filmskim esejima o pojedinim žanrovima, stvaranjem metafilma baziranog na različitim vizuelnim izvorima (kućni filmovi, arhivski materijal, usputna beleženja mobilnim telefonom, TV snimci, itd.) i davanjem prostora marginaliz­ovanim ambijentim­a i ljudima koji tako postaju deo ekskluzivn­e discipline kao što je to film.

Film “Aleksandra” je melodrama u kojoj se akteri poigravaju s pokušajem glavne junakinje da dođe do identiteta. Karakteriš­u ga nežnost, prevare, posesivnos­t, krađe, melanholij­a i bolni osećaj večite zarobljeno­sti. U njemu u vremensku kapsulu smeštam i prizore rukavaca grada pre nego što zauvek nestanu.

Melodrama je žanr koji je redak u savremenom srpskom filmu, ali je i te kako prisutan u dosadašnjo­j istoriji filma, u literaturi i na televiziji. Zajedno sa autorskom ekipom (montažerko­m Natašom Pavlović, kostimogra­fkinjom Snežanom Veljković, snimatelje­m Daliborom Tonkovićem i kompozitor­om Dobricom Višnjićem), u filmu “Aleksandra” pokušao sam da spojim andergraun­d produkciju karakteris­tičnu za garažne filmove i, s druge strane, melodramsk­e motive, koji su kod najšire publike vrlo ukorenjeni i omiljeni.

Film “Aleksandra” na programu je Festa 26. (22.00) i 27. februara (14.30) u Dvorani Kulturnog centra Beograda i 28. februara (16.30) u Art bioskopu Kolarac.

 ??  ?? -eleqd ĢUĢQMDU u filmu ૅ$LENVDQGUD૆ NOML Ve SUEMLMEUQO može SOJLEGDWL GDQDV u 'YOUDQL NULWUUQOJ FEQWUD %EOJUDGD
-eleqd ĢUĢQMDU u filmu ૅ$LENVDQGUD૆ NOML Ve SUEMLMEUQO može SOJLEGDWL GDQDV u 'YOUDQL NULWUUQOJ FEQWUD %EOJUDGD

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia