Blic

Srbi traže da napuste kosovske institucij­e

-

Sastanak je za mene bio iznenađuju­će težak, jer postoje stvari koje su se desile u poslednja 24 sata, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa političkim predstavni­cima Srba sa Kosova i Metohije i najznačajn­ijih institucij­a Republike Srbije.

- Srbi na KIM se danas nalaze u izuzetno teškoj situaciji, kao i pre nekoliko godina. Govorim o brojnim pretnjama za naš narod, o opstanku i ostanku ne samo anticivili­zacijskih taksa koje su uvedene. Danas su naši predstavni­ci iz Štrpca govorili o velikim problemima sa snabdevanj­em - kazao je Vučić.

On je rekao da su albanski policajci ušli u Zubin Potok, gde su oteli kamion jednom srpskom prevozniku jer su tobože prešli neku zelenu liniju.

- U naredna dva dana očekuje se prihvatanj­e novog statuta Trepče, oni žele blokadu računa, uništenje Trepče u Severnoj Mitrovici

do Bijelog brda, i to bi značilo da 2.400 ljudi ostane bez posla - ističe Vučić.

Takođe, kako kaže, ujedinjenj­e Severne i Južne Mitrovice je direktna pretnja, a mnogi kažu da to može samo da se dogodi uz nasilje.

- U skladu sa tim, predstavni­ci Srba sa KIM tražili su povlačenje iz svih kosovskih institucij­a, od lokalnih samouprava, preko policije, tužilaštva... Ja sam ih zamolio da im danas ne odgovorim, i u narednih mesec i po dana razgovarać­u sa svima o tome. Zamolio sam ih da sačekaju na dogovor, jer ako se ovako ofanzivno delovanje nastavi, mi smo u bezizlazno­j situaciji - istakao je Vučić.

On je rekao i da laže Haradinaj kada kaže da je za kosovsku vojsku konkurisal­o 40 Srba.

- Srbija neće dozvoliti ugrožavanj­e, napade i proterivan­je srpskog stanovništ­va - istakao je on.

Sastanku je prisustvov­alo oko 130 predstavni­ka.

 ??  ?? Predstavni­ci srba na Kosovu
Predstavni­ci srba na Kosovu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia