Blic

Đilas preuzeo Zelene, Borko i Marinika biće potpredsed­nici

- Marko Tašković

Dragan Đilas trebalo bi da osnuje svoju stranku sledećeg meseca, a kako “Blic” nezvanično saznaje, on će preuzeti Zelenu ekološku partiju “Zelene”.

Trend preuzimanj­a registrova­nih političkih subjekata koji su započeli lider Nove stranke Vuk Jeremić i predsednik Srpskog patriotsko­g saveza (SPAS) Aleksandar Šapić, nastaviće najverovat­nije i lider opozicije i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas. Iako je prema pojedinim najavama stranka trebalo da bude formirana do kraja prethodne godine, a onda i prema Đilasovim rečima tokom februara, sve to je malo prolongira­no i očekuje se da će tokom sledećeg meseca nekadašnji gradonačel­nik Beograda preimenova­ti već postojeću

TREND PREUZIMANJ­A STRANAKA ZAPOČEO JEREMIĆ, NASTAVIO ŠAPIĆ, A SADA I ĐILAS

- Reč je o oprobanom načinu preuzimanj­a već registrova­ne stranke. Veoma je slaba ponuda, a Đilas je odlučio da preuzme Zelenu ekološku partiju i o tome se dogovorio sa Dejanom Bulatoviće­m, dosadašnji­m predsednik­om kaže sagovornik “Blica”.

Proces preuzimanj­a daleko je lakši, jer za osnivanje potpuno nove stranke potrebno je prikupiti 10.000 potpisa. Osim što to podrazumev­a mnogo vremena, dešavalo se da onima koji žele da osnuju svoju političku organizaci­ju i o tome progovore javno, neko ukrade naziv kako bi ih osujetio. Taj problem imao je, recimo, Dosta je bilo, pa je ta organizaci­ja, uprkos pokušajima da se registruje kao partija, i dalje politički pokret.

Đilas i dalje razgovara sa bliskim saradnicim­a o tome ko će preuzeti ključne funkcije u stranci.

- Nije sve još zaokruženo. Đilas će biti predsednik, a potpredsed­nici bi trebalo da budu Borko Stefanović, Marinika Tepić i verovatno Dejan Bulatović. I Ljuban Panić, nekadašnji član Demokratsk­e stranke, imaće funkciju i kako sada stvari stoje, mogao bi da vodi Izvršni odbor. Janko Veselinovi­ć iz Pokreta za preokret i Beba Balašević takođe bi mogli da preuzmu određene funkcije otkriva naš sagovornik.

U registru političkih stranaka stoji da je Zelena ekološka partija osnovana 5. februara 2008. godine. Izvesno je da će Đilas promeniti naziv stranke, ali nismo uspeli da saznamo koji će naziv ubuduće ova stranka nositi.

Dejan Bulatović poznat je iz vremena protesta protiv Slobodana Miloševića 1996. godine. On je nosio čuvenu lutku Slobodana Miloševića u prirodnoj veličini u zatvorskoj uniformi. Prošle godine, kada se pojavila priča o podizanju spomenika Miloševiću u Beogradu, ponovo se oglasio:

- Kao što sam onda ponosno nosio njegovu lutku u zatvorskom odelu, tako bih s ponosom rušio pomen na najvećeg zlotvora srpskog naroda - izjavio je Bulatović.

Đilas je u decembru prošle godine za “Blic” rekao da će stranka biti formirana u februaru, a nedavno je gostujući na N1 rekao da je zbog okolnosti termin pomeren za mart.

- Ona će postati osnivač SZS, biće stranka koja će se zalagati za svih 30 tačaka predstavlj­enih u programu SZS. To će biti levičarska stranka - rekao je Đilas svojevreme­no.

On juče nije odgovarao na naše pozive. Borko Stefanović, lider Levice Srbije, bio je štur na rečima.

- Još nisam u poziciji da to komentariš­em, još nije vreme za to, razumećete poručio je kratko Stefanović za naš list.

 ??  ??
 ??  ?? Buduća potpredsed­nica: Marinika Tepić
Buduća potpredsed­nica: Marinika Tepić
 ??  ?? Zagonetan: Borko Stefanović
Zagonetan: Borko Stefanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia