Blic

Svet na ivici nuklearnog rata

- Ivana Kešanski

Dve nuklearne sile Indija i Pakistan su došle na samu ivicu otvorenog oružanog sukoba nakon niza sukoba koji je eskalirao time što su jedna drugoj oborile avione u Kašmiru.

Pakistansk­a vojska je juče srušila dva indijska vojna aviona i zarobila jednog pilota. Ubrzo nakon toga indijski mediji su preneli da je oboren jedan pakistansk­i

F16. Nakon što su, kako tvrde indijske vlasti, pakistansk­i avioni nadletali njen deo Kašmira, njih su presrele indijske letelice. Pakistansk­a vojska tvrdi da su njeni avioni pucali i oborili indijske „migove“nakon što su ovi navodno ušli u pakistansk­u teritoriju. Prilikom obaranja jednog indijskog aviona pakistansk­a vojska je zarobila indijskog pilota, a pretpostav­lja se da su ostali članovi posada oborenih letelica poginuli.

Iako su Pakistanci u prvim izveštajim­a tvrdili da su zarobili dva indijska pilota, portparol pakistansk­ih oružanih snaga, general Asif Gafur objavio je kako je uhapšen samo jedan pilot, zapovednik Abinandan Vartaman. Na snimcima se vidi kako vojska paradira njim kao trofejom, a navodno su ga prethodno maltretira­li civili koji su ga našli.

Indija je saopštila da očekuje momentalno vraćanje svog pilota i zapretila Pakistanu da se dobro ophodi prema njemu.

Pakistansk­i premijer je rekao da je spreman za razgovore sa Indijom. Istakao je da se nada da će nadvladati razum da bi se smirila situacija posle obostranih vazdušnih napada u Kašmiru.

- Istorija nas uči da su ratovi puni pogrešnih procena. Moje pitanje je da li možemo sebi da priuštimo takve pogrešne procene imajući u vidu oružje koje posedujemo - rekao je Kan misleći na činjenicu da i Indija i Pakistan poseduju nuklearno naoružanje.

Razlog za eskalaciju sukoba dve nuklearne sile je, kako navode svetski mediji, napad pakistansk­ih snaga 14. februara na indijski deo Kašmira, a u kom je stradalo najmanje 40 vojnika, nakon čega je Indija bombardova­la pakistansk­u teritoriju. Kan je rekao da je Indija pokazala agresiju jer je u utorak gađala njenu teritoriju i nije prihvatila pomoć u istrazi napada na njene vojnike.

Vest o sukobu izazvala je reakcije širom sveta. Indija i Pakistan moraju da obnove diplomatsk­e kontakte i ne smeju da dozvole dalju eskalaciju, poručila je danas šefica evropske diplomatij­e Federika Mogerini. Na uzdržanost su pozvali i SAD, Rusija, Kina i drugi.

Pred Indijom i Pakistanom sada je izazov da spreče eskalaciju

 ??  ?? Pakistansk­a vojska je srušila dva Indijska „miga“
Pakistansk­a vojska je srušila dva Indijska „miga“
 ??  ?? Pakistansk­i vojnici Paradirali Indijskim Pilotom
Pakistansk­i vojnici Paradirali Indijskim Pilotom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia