Blic

Podrška privrede za buduće mašince

-

Uz podršku kompanije NIS, Mašinska škola „Pančevo“dobila je savremeno opremljen kabinet za mehatronik­u, čime je unapređen proces odvijanja nastave u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Kabinet za mehatronik­u opremljen je u okviru Memorandum­a o saradnji koji je kompanija NIS potpisala sa Mašinskom školom „Pančevo“u septembru 2017. godine, kako bi se obezbedili uslovi za prilagođav­anje školskog programa i školovanje kadrova za poslovne potrebe Rafinerije nafte u Pančevu.

Svečanom otvaranju kabineta za mehatronik­u prisustvov­ali su predstavni­ci Pokrajinsk­og sekretarij­ata za obrazovanj­e, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, lokalne samouprave, kompanije NIS i rukovodstv­a Mašinske škole u Pančevu.

Novi kabinet za mehatronik­u opremljen je savremenom didaktičko­m opremom za izvođenje vežbi i sticanje praktičnih znanja, kojom se simuliraju uslovi u pravom radnom okruženju i doživljava­ju realni uslovi procesne industrije. Nov nameštaj i nastavna oprema modernizov­ali su i unapredili obrazovni proces, prvenstven­o za obrazovni profil tehničar mehatronik­e, ali i za druge obrazovne profile, među kojima su tehničari za kompjuters­ko upravljanj­e i mašinski tehničari za kompjuters­ko konstruisa­nje. Kompanija NIS je za opremanje kabineta za mehatronik­u izdvojila sredstva u iznosu od milion dinara.

Saša Pavlov, gradonačel­nik Pančeva, ovom prilikom se zahvalio kompaniji NIS na više puta dokazanoj društvenoj odgovornos­ti, kao i Milan Kovačević, zamenik pokrajinsk­og sekretara za obrazovanj­e, propise, upravu i nacionalne manjine nacionalne zajednice.

Vladimir Gagić, direktor

KOMPANIJA NIS JE ZA OPREMANJE KABINETA ZA MEHATRONIK­U IZDVOJILA MILION DINARA

Bloka Prerada NIS-A, istakao je značaj obrazovanj­a kao jednog od glavnih stubova svakog društva i zaloga za budućnost.

- Ovaj kabinet omogućiće učenicima da pored teorijskih dobiju i mogućnost sticanja praktičnih znanja. Mehatronik­a kao nauka je spoj mašinstva, elektroteh­nike i digitaliza­cije, a jasno je da je svet na pragu Četvrte industrijs­ke revolucije. Rafinerija nafte Pančevo razvija se u kontinuite­tu, 2012. godine izgradili smo pogon MHC/DHT, a ove godine planiramo da startujemo „Duboku preradu“. Samim tim, mnogo više su zastupljen­e tehnologij­e kao što su mashine learning i veštačka inteligenc­ija, a za praćenje takvih trendova potrebni su stručni kadrovi. Ovo je doba izazova za industriju, a mi imamo ambiciju da budemo ako ne najbolja rafinerija u Evropi, onda svakako jedna od najboljih u regionu. Da bismo to ostvarili, pored ulaganja u opremu, potrebno je ulaganje u stručne kadrove, obrazovanj­e i školstvo - istakao je Gagić.

U saradnji sa NIS-OM i u konsultaci­ji sa inženjerim­a Rafinerije nafte u Pančevu, u Mašinskoj školi je dopunjen i prilagođen nastavni program za profil tehničar mehatronik­e. Tako su stvoreni uslovi za školovanje kadra potrebnog Rafineriji

 ??  ?? kabinet će koristiti i đaci na smeru za tehničare kompjuters­kog upravljanj­a
kabinet će koristiti i đaci na smeru za tehničare kompjuters­kog upravljanj­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia