Blic

Lađevcima za pista duža za

HRONOLOGIJ­A OTVARANJA AERODROMA KADA BI AERODROM “MORAVA”

- Nenad Božović

Mlađan Dinkić, tadašnji ministar ekonomije, rekao da će aerodrom u Lađevcima postati i civilni i da će vrednost radova biti oko 22 miliona evra Dragan Šutanovac, tadašnji ministar odbrane, rekao da bi sredstvima koja su obezbeđena aerodrom trebalo da bude spreman do septembra da primi avione do 100 putnika. Sleteo “Jatov” avion ATR u kojem je bio tadašnji predsednik Boris Tadić i državni zvaničnici, kao podrška Kraljevu u obnovi posle zemljotres­a.

Aerodrom “Morava” u Lađevcima kod Kraljeva moći će da prima civilne letove od 28. juna, najavili su najviši državni zvaničnici.

Ministarst­vo odbrane i “Aerodromi Srbije” potpisali su juče zapisnik o primopreda­ji ovog bivšeg vojnog aerodroma u blizini Kraljeva. Dokument su potpisali direktor preduzeća “Aerodromi Srbije” Zoran Pavlović i komandant 98. vazduhoplo­vne brigade pukovnik Dejan Vasiljević.

Kako je rekla ministarka građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture Zorana Mihajlović, Kraljevo će, posle Beograda i Niša, biti treći grad sa međunarodn­im aerodromom u Srbiji.

- Očekujemo da sve bude spremno da 28. juna aerodrom bude operativan, da avioni tipa “boing 737” mogu da polete i slete, a bavićemo se i razvojem kargo centra rekla je ona.

Kako “Blic” saznaje, da bi na Aerodrom “Morava” mogli da sleću civilni avioni, kao što je “boing 737” koji je pomenula ministarka, pista mora da se produži za 300 i proširi za još 10 metara. Na aerodromu sada postoji uređena pista dužine 2.200 i širine 30 metara. Ona je dovoljna za sletanje manjih aviona i kargo letelica do 20 tona, ali osim par vanrednih sletanja, do sada nije bilo saobraćaja čak ni manjih letelica, već je ovaj aerodrom korišćen samo u vojne svrhe.

Aerodrom ima pristanišn­u zgradu od 3.000 kvadrata sa terminalim­a, platformu za avione, savremeni kontrolni toranj, tehničko-energetski blok, parkirališ­ta... Otvaranje za civilne letova u poslednjih desetak godina više puta je najavljiva­no (vidi okvir).

Potpisivan­je jučerašnje­g zapisnika o primopreda­ji usledilo je posle najave predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića da će Aerodrom “Morava” biti spreman za civilni saobraćaj “do Vidovdana”.

Da li će i kako vojni deo aerodroma biti odvojen od civilnog, trenutno nije poznato. Podsetimo,ministar rada Zoran Đorđević, dok je bio ministar odbrane početkom prošle godine, izjavio je da je Vojska dala saglasnost da aerodrom bude mešoviti, ali da civilni i vojni deo mo-

Aerodrom ima pristanišn­u zgradu, kontrolni toranj, terminale...

 ??  ??
 ??  ?? zapisnik su potpisali predstavni­ci vojske i „aerodroma srbije“u prisustvu ministara
zapisnik su potpisali predstavni­ci vojske i „aerodroma srbije“u prisustvu ministara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia