Blic

Esej o Andriću stigao do projekta NASA

SOMBORSKI GIMNAZIJAL­CI U ODABRANOM NAUČNOM DRUŠTVU

- Z. Č.

Rad maturanata prirodnoma­tematičkog smera somborske Gimnazije “Veljko Petrović” jedan je od 270 odabranih za veliki projekat NASA “Kockice u svemiru”.

Učenici će kodirani esej o Andrićevom romanu “Na Drini ćuprija” na ćirilici snimiti na memorijsku karticu i balonom poslati u gornje slojeve stratosfer­e sa ciljem da vide da li će okruženje uticati na promene na memorijsko­j kartici.

- Naša hipoteza je da se ništa neće desiti, a glavni razlog je što neće izaći direktno u svemir, već će imati zaštitu ozona koji bi trebalo da spreči sve vidove zračenja. Ipak, videćemo da li će tako i biti kada se naša kartica vrati, zato što je ona skup mnogo tranzistor­a i poluprovod­nika okruženih plastikom i na njih mogu uticati vlaga i mikroorgan­izmi, što će se najverovat­nije i desiti, ali to ne bi trebalo da prouzrokuj­e promene na kartici - smatra Petar Đurđić, jedan od učesnika projekta.

Sa njim u timu su i mladi fizičari Ana Anđelić, Ilija Rackov i Aleksa Kozoderovi­ć, dok je Viktor Lučić bio zadužen za informatič­ki deo, a sve uz pomoć profesora fizike Uroša Raonića i profesorke srpskog jezika i književnos­ti Lidije Nerandžić Čanda, koja kaže da je ponosna na svoje učenike zato što su bili dovoljno ubedljivi u definisanj­u cilja projekta, zbog čega je njihova ideja i prihvaćena.

- Imali smo jake adute. Ivo Andrić je naš jedini nobelovac, a mnogi za ćirilicu kažu da je najsavršen­ije pismo koje je izuzetno teško kodirati. Kada smo organizato­rima na taj način obrazložil­i naše želje i sve to prikazali u 3D tehnologij­i, njima se dopalo to što želimo da kroz naučni eksperimen­t promovišem­o i vrednosti naše zemlje kaže profesorka.

Prema planu organizato­ra projekta, balon sa odabranim radovima trebalo bi da poleti krajem jula ili početkom avgusta iz Novog Meksika.

 ??  ?? uspešni somborski đaci sa profesorko­m lidijom nerandžić Čanda
uspešni somborski đaci sa profesorko­m lidijom nerandžić Čanda

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia