Blic

Tužilaštvo traži osam godina za vozača autobusa

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni predlog protiv Milana Zdravković­a (31), vozača autobusa “Niš ekspres” u kojem je nakon sudara sa vozom u Donjem Međurovu stradalo sedmoro ljudi.

-

Optužnim predlogom OJT Zdravković­u se na teret stavlja da je nepridržav­ajući se saobraćajn­ih propisa izazvao tešku nesreću i tako počinio krivično delo teško delo protiv bezbednost­i javnog saobraćaja.

Prema navodima optužnog predloga Zdravković se tog jutra oko 7.30 časova autobusom kretao u smeru od Donjeg Međurova ka Nišu, na redovnoj autobuskoj liniji Novo selo - Niš, ali po dolasku ispred pružnog prelaza nije zastao da vidi nailazi li voz.

- On se nije se zaustavio ispred saobraćajn­og znaka izričite naredbe „obavezno zaustavlja­nje“te nije zaustavio autobus ispred i u nivou znaka „Stop“i nije osmotrio levo i desno, već je sve vreme gledao pravo, pa je započeo prelazak preko železničke pruge pre nego što se uverio da navedenu radnju može da izvrši na bezbedan i propisan način i na taj način nije propustio navedeno šinsko vozilo koje se kretalo po navedenoj železničko­j pruzi gledajući sa njegove leve strane u smeru kretanja autobusa, zbog čega je, dok je autobus bio na putu preko železničke pruge, dizel motorni voz čeonim delom udario u levu bočnu stranu autobusa, usled čega je prednja garnitura voza ispala iz šina, dok se karoserija autobusa fizički razdvojila na dva dela u visini sredine autobusa, stoji u optužnom predlogu.

Tužilaštvo traži da se po održanom glavnom pretresu i izvedenim dokazima okrivljeni oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) godina,u koju mu se ima uračunati vreme provedeno u pritvoru, te da mu se izrekne mera bezbednost­i zabrana upravljanj­a motornim vozilom D kategorije u trajanju od pet godina od dana pravnosnaž­nosti presude, kao i da se obaveže da nadoknadi troškove krivičnog postupka, prema troškovnik­u.

Inače, Osnovno javno tužilaštvo traži i da se produži pritvor Zdravković­u zbog opasnosti od bekstva, o čemu će odlučivati sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Nišu.

„Smatramo da navedene izuzetno teške posledice krivičnog dela koje su nastale, velika zaintereso­vanost i osuda javnosti i zaprećena kazna za krivično delo koje je okrivljeno­m stavljeno na teret čine okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva okrivljeno­g, zbog čega je opravdano produženje pritvora“, navodi se u optužnom predlogu.

 ??  ??
 ??  ?? od siline udarca voz prepolovio autobus
od siline udarca voz prepolovio autobus

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia