Blic

Divna posveta Peci Ejdusu

Film smo završili prekjuče, “Delirijum tremens” je posvećen Predragu Ejdusu i inspirisan njime, rekao je reditelj Goran Marković na Festu.

- Tatjana nježić

“Delirijum tremens” Marković je radio po sopstvenom pozorišnom komadu inspirisan­om sudbinom glumca Predraga Ejdusa, koji govori o velikoj zdravstven­oj krizi čuvenog glumca 2004. kada je bio paralisan... Reč je o delu koje kroz pomenutu priču otvara i druge teme; od sagledavan­ja umetnika i umetnosti pa do poriva za stvaralašt­vom. Predstava je godinama igrana sa velikim uspehom, a Marković po svom delu napravio TV seriju od četiri epizode i film koji premijerno gledamo na Festu.

- Ejdus je u predstavi igrao sebe, trebalo je i u seriji. Komad je, na kraju krajeva, inspirisan njegovom ličnošću. Pred kraj života rekao je kako bi voleo da se to snimi. Serija i film su proširili komad, uneli novo svetlo u priču. Ejdusa sam video dvadesetak dana pred smrt i rekao mi je nešto što nikad neću zaboraviti. Kazao mi je: “Izvini, ali ja ne mogu da igram.” Zaledio sam se. I film i TV serija su posveta Predragu Ejdusu. Postoji čak i video-klip sa Ejdusom koji peva glavnu temu “Delirijum tremensa”, koji će se pojaviti u filmu i seriji. Predrag Ejdus je bio esencija onoga što zovemo glumac. On je celim svojim bićem bio samo glumac i od toga je i poginuo. Do poslednjeg časa igrao je sa fascinantn­om energijom i pritom bio dostojanst­ven i hrabar - rekao je Goran Marković.

Reditelj kaže da je Ejdus prihvatio da Tika Stanić igra glavnog junaka, odnosno

njega. - Kad smo krenuli da radimo, Peca je trećeg dana snimanja umro. Svima nam je to palo teško, ali smo, naravno, nastavili da radimo puna srca kaže Marković. Govoreći o svojoj roli, Tihomir Stanić kaže: - Ovo je uloga za koju se pripremate ceo život. Ejdus i ja smo zajedno radili Geteovog “Fausta”. A kad se razboleo, posetio sam ga u bolnici. Tu je bio i Goran, tako da sam prisustvov­ao njihovom prvom razgovoru kad je začeta ideja da se taj komad napiše. Peca Ejdus je bio čovek velike ljudske otmenosti i profesiona­lno i privatno. Nastojao sam da ovom ulogom dotaknem tu otmenost koju je on, uprkos izazovima profesije, uvek zračio i značio.

Gorica Popović, koja igra suprugu glavnog junaka, istakla je da je Marković filmom, između ostalog, dubinski skenirao svet glumačke umetnosti, pozorišta i napomenula da je ovo i omaž glumačkoj umetnosti.

FILM „DELIRIJUM TREMENS“će BITI PRIKAZAN VEČERAS (19.30) U KOMBANK DVORANI

 ??  ?? u Tv seriji „dug moru“jednu od glavnih uloga igra dragan mićanović
u Tv seriji „dug moru“jednu od glavnih uloga igra dragan mićanović
 ??  ?? maša dakić, milica zarić, Tika stanić, goran marković, anita mančić, gorica popović
maša dakić, milica zarić, Tika stanić, goran marković, anita mančić, gorica popović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia