Blic

Neporaženi treneri Zvezde

-

Stručnjak crvenobeli­h ima priliku da ostane nepobediv i posle petog meča sa Partizanom.

Vladan Milojević ima priliku da ostane među 10 trenera Crvena zvezde koji nikada nisu poraženi u prvenstven­im večitim derbijima. Takođe, u toj grupi bi onda bio jedini kojem je uspelo da odoli Partizanu na više od četiri utakmice.

Pred 159. večiti derbi, Milojević ima skor od jednog trijumfa i tri nerešena rezultata. Slavio je 14. aprila prošle godine na “Marakani” sa 2:1, gde je u debitantsk­om derbiju 27. avgusta 2017. odoleo sa 0:0, dok su oba meča u Humskoj završena identičnim rezultatom - 1:1.

Ako pogledamo dublje u istoriju, samo četiri stručnjaka na klupi crveno-belih nisu znala za poraz. Neprikosno­ven je legendarni Dragoslav Šekularac koji je u prvenstvu SFRJ zabeležio sve tri pobede nad Partizanom u periodu od 1989. do 1990. godine. Takođe, veliki Šeki je komšijama dva puta uzeo meru i u Kupu. Šekularac je praktično kroz večite derbije na noge postavio generaciju koja je sa Ljupkom Petrovićem postala šampion Evrope.

Boško Đurovski je na klupu seo u martu 2007. godine, posle odlaska Dušana Bajevića, i u kratkom periodu je uspeo da slavi u oba prvenstven­a derbija. Na “Marakani” je slavio golom Purovića, dok je u Humskoj bilo 2:1 za Zvezdu. Strelci su bili Burzanović i Milijaš. Maksimalan učinak imaju i Žarko Mihajlović i Zoran Antonijevi­ć.

Ivan Toplak je u prvom večitom derbiju kao trener crveno-belih odigrao 2:2 sa Partizanom, ali je zato naredne tri utakmice pobedio sa po 2:1. Visoko mesto u hijerarhij­i zaslužio je i Zoran Filipović, koji je 2002. i 2003. upisao dve pobede, i to u godinama kada je Partizan Ivan Toplak 4 3 1 Zoran Filipović 4 2 2 Vladan Milojević 4 1 3 Dragoslav Šekularac 3 3 0 Aleksandar Janković 3 2 1 Boško Đurovski 2 2 0 Valter Zenga 2 1 1 Branislav Sekulić 2 1 1 Žarko Mihajlović 1 1 0 Zoran Antonijevi­ć 1 1 0 * Trener, ukupno mečeva, pobede, nerešeni rezultati i porazi bio neprikosno­ven na ovim prostorima. Svi navijači Crvene zvezde dobro pamte 118. derbi odigran 21. aprila 2002. kada su crno-beli pregaženi u Humskoj sa 3:0. Strelci su bili debitanti Vidić, Bogavac i Milovanovi­ć. Popularni File je tada do nogu potukao Ljubišu Tumbaković­a, a meč će ostati upamćen i po crvenim kartonima koje su dobili Saša Ilić i Milivoje Ćirković. Godinu dana kasnije, Filipović je na “Marakani” izašao na kraj i sa Lotarom Mateusom kom je to bio debitantsk­i večiti derbi. Zvezda je slavila sa 2:0 golovima Boškovića i Bogavca, ali su crno-beli te sezone ipak izašli kao pobednici. Partizan je uzeo titulu sa 19 bodova više od gradskog rivala i plasirao se u grupnu fazu Lige šampiona.

Crveno-beli su najubedlji­viju pobedu u večitom derbiju u 21. veku zabeležili 1. marta 2008. kada je na “Marakani” bilo 4:1, iako su gosti poveli. Ujedno, to je bilo i vatreno krštenje za mladog Aleksandra Jankovića koji je u sledeća dva meča takođe uspeo da odoli - 1:1 i 3:2. U grupi neporaženi­h su i Branislav Sekulić i Valter Zenga, dok su po jednom teren pognute glave morali da napuste Velibor Vasović i Milorad Kosanović. Vladan Milojević je najuspešni­ji trener Crvene zvezde u poslednje dve decenije. U predstojeć­em 159. večitom derbiju ne mora da juri pobedu po svaku cenu, jer crveno-beli imaju 15 poena prednosti. Međutim, Milojević ne zna da kalkuliše i uvek igra na trijumf. Do sada je Zvezdu predvodio na 60 mečeva Superlige i upisao je 53 pobede, šest remija i jedan poraz, 1. oktobra 2017. protiv Napretka (1:0) u Kruševcu.

LEGENDARNI DRAGOSLAV ŠEKULARAC JE DOBIO SVA TRI DERBIJA U PRVENSTVU, KAO I DVA U KUPU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia