Blic

Dok ima humanosti, biće i za Despota

- VLADIMIR LOJANICA, novinar

Za tešku nevolju Despota Lazića, 12-godišnjaka iz Bajine Bašte, medicina i dalje nema leka. Opet, za njegov život, kakav-takav, važno je da ima uviđajnih i humanih ljudi.

Malog mučenika od rođenja prati bolest kože znana kao „deca leptiri“, usled koje su celo njegovo telo, pa i unutrašnji organi, prekriveni ranama koje nesnosno bole, svrbe, iritiraju tako jako da više ne može ni da spava. Skoro četiri godine ima kako smo prvi put ispričali priču o nedaćama deteta, a ona je u više navrata pobudila dobrotu mnogih koji su se saosetili sa njegovom patnjom. Zahvaljuju­ći „Blic fondaciji“i akciji „Srce za decu“, koju zdušno pomažu naši donatori i čitaoci, Lazićima je obnovljena kuća, a Despot je dobijao zavoje koji zaceljuju njegove rane. Poslednji put pre nekoliko dana „Blic fondacija“je Lazićima uplatila više od milion dinara.

Poslednji talas humanosti inicirala je ispovest Despotove majke Sofije, koja je na ulici u centru Bajine Bašte srela „dobrotvorc­e“, ispostavil­o se prevarante koji su navodno prikupljal­i pomoć za Despota. Nebitno gde će duša varalicama koje šićare na jadima dečaka, važno je da ima ljudi sa dušom koji žele i mogu da pomognu. Opet, važno je da ti ljudi, da novac ne bi otišao u pogane ruke prevrtljiv­aca, sredstva uplaćuju organizaci­jama, društvima, pojedincim­a koji se zaista bore za Despotov život. Mi preporučuj­emo da to bude posredstvo­m „Blic fondacije“.

Prolaze godine, Despot raste, sa njim i rane. Ne samo da su veće, nego ih, proklete da su, sve više ima. Zbog njih upada u anemiju, skoro da i ne može da hoda, ni da sluša učiteljicu koja mu nastavu drži kod kuće, fizički su ga slomile i psihički izmrcvaril­e. Bolest kože ne dozvoljava pravilan rad prstiju pa su mu se, i na rukama i na nogama, deformisal­i i jedan za drugi srasli. Toliko je izumučen Despot, već dovoljno odrastao i svestan da nikad neće ozdraviti, da umesto „kad će me ovo proći“pita „ima li kraja ovome“. Pa pred majkom i ocem, koji namiču dinar na dinar za njegovo lečenje, kaže: „Ne mogu više ovako.“

Valja u tim situacijam­a biti psiholog pa sakriti suzu i pružiti utehu detetu, dati mu nadu, makar ona bila i lažna. Izveštili su se u tome za ovih 12 godina Despotovi roditelji Sofija i Aleksandar. A šta drugo da urade? Zahvalni su Lazići, kojima za zavoje mesečno treba između 450.000 i 500.000 dinara, za svu pomoć koja im je pružena. Da izostaje podrška plemenitih ljudi, kažu, Despotove rane bi više bolele. Dok bude pomoći - a to, skromni i zahvalni, neće da kažu - njihovom sinu će biti lakše.

#

Pre neki dan „Blic fondacija“je

uplatila malom Despotu više od milion dinara

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia