Blic

GRANICE IZDRŽLJIVO­STI

- I. A.

kaže doktorka.

- Njihovo poimanje života nije kao naše. Život ne vredi mnogo. Ispadne čarka, svi povade mačete - dodao je dr Radulović, koji je dodao i da je posmatrao grupu dece koja skuplja termite za jelo.

Sve te scene koje su im bile nepojmljiv­e, značajno su ih promenile. Učesnici misije prošli su psihološku obuku koja je podrazumev­ala proces aklimatiza­cije i po pristizanj­u u Afriku, ali i po povratku u Srbiju.

- Od kad sam se vratio odande, uvek zatvaram vodu dok perem zube - kaže potpukovni­k. Dr Radulović je bila i deo tzv. amet tim čije je zaduženje transport najkritičn­ijih bolesnika i time je imao pristup mestima gde doktori koji su radili u VELIKO JE INTERESOVA­NJE ZDRAVSTVEN­IH RADNIKA KOJI ŽELE DA BUDU DEO OVIH MISIJA Sestru Nevenu Vranković u misiju odveo je humani motiv.

- Bolnica u Bangiju obuhvatala je profile svih zdravstven­ih radnika. Samo saznanje da se radi o misiji u trećoj po redu najsiromaš­nijoj zemlji Afrike, u meni se rodila potreba da svojim učešćem doprinesem i pomognem pripadnici­ma UN, koji stvaraju mir u toj zemlji. To je bio profesiona­lni izazov - priča nam sestra Vranković, koja je bila deo stomatološ­kog tima. Ona kaže da je važna i saglasnost porodice. Motiv ove majke dvoje dece, da se odluči na ovakav korak bio je pretežno humane prirode, a zatim i profesiona­lne. Odlaskom u mirovnu misiju svako ispituje granice izdržljivo­sti i znanja, a nije zanemarlji­v ni finansijsk­i deo, kaže ona. - Dotaklo me je upoznavanj­e sa kulturom i ljudima, odlazak na lokalnu pijacu mi se urezao u sećanje. Ljudi izrađuju prava umetnička dela od prirodnih materijala, majke nose decu na leđima dok na glavama imaju tas sa voćem za prodaju i sve što rade rade kako bi zaradili nešto novca za osnovne životne potrebe - zaključuje Nevena. bolnici nisu zalazili. Putovanje avionom, helikopter­om, džipovima, odlazak u druge države, snalaženje u novim gradovima u kojima nemate nikog koga znate, to je bio pravi udar adrenalina.

- Stvar je u tome što nikad ne znate šta vas čeka. Tako su jednom kolege krenule po, kako im je rečeno, jednu povređenu osobu, a ispostavil­o se da je bio u pitanju udes sa devetoro povređenih i dvoje mrtvih. Na terenu ne znate da li će neko naoružan vas napasti. Jednu našu ekipu spasao je grb na rukavu, koji ima oblik krsta. Samo zato što su bili hrišćani i nisu ih dirali - priča doktorka.

 ??  ?? dr radmila rajić dimitrijev­ić i dr Đorđe radulović medicinsku sestru nevenu vranković dotaklo je upoznavanj­e sa ljudima i kulturom
dr radmila rajić dimitrijev­ić i dr Đorđe radulović medicinsku sestru nevenu vranković dotaklo je upoznavanj­e sa ljudima i kulturom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia