Blic

Dva derbija za ponos

- IGOR VELIMIROVI­Ć, urednik sporta

Za samo 24 sata odigraće se dve najveće srpske sportske utakmice. Crvena zvezda - Partizan, u fudbalu i košarci. Spektakula­ran je derbi Buenos Ajresa, veliki je madridski, praznik je u Rimu, a na ivici incidenta onaj u Glazgovu, atraktivno je u Milanu, Istanbulu, Liverpulu, Lisabonu, Londonu, Atini... Ali beogradski, kaže istorija, nešto je posebno.

Ma gde bio naš klupski sport sada, i kako god se kotirali Partizan i Zvezda u Evropi, a to je uvek promenljiv­o iz više razloga, naši derbiji su posebni i uvek pod lupom svetske javnosti. Ne samo sportske. A, sigurni smo, neće nas akteri na terenu, ali i na tribinama, razočarati i ovaj put.

#

Pošaljimo lepu sliku sa fudbala i košarke, pokažimo sada da smo i mi deo sveta

U fudbalu, crveno-beli od raspada velike Jugoslavij­e nisu imali bolji tim, uspešnijeg trenera, organizova­niji klub, a samim tim i rezultate. Crno-beli, istina, trenutno kaskaju, ali Partizan je Partizan, uvek veliki i uvek spreman da pobedi večitog rivala. Zato ne sumnjamo u dobru igru, golove, ali i fer i korektan odnos dveju uprava, igrača oba tima i što je najvažnije, navijača. Tribine stadiona “Rajko Mitić” biće verovatno ispunjene, daj Bože da na njima vidimo što više dece u pratnji roditelja, pravih ljubitelja fudbala i sporta, a ne huligane, spremne da rasture ono što je sveto u našem sportu - večiti derbi.

U košarci, Zvezda je ranjena, Partizan je u naletu, mnogo je stranaca na obe strane. Kvalitetni­h stranaca, ali i naših talenata, reprezenta­tivaca Srbije biće na parketu hale “Aleksandar Nikolić”. Finale Kupa u Nišu je pokazalo da i u manjoj dvorani može bez incidenata, da se sportski navija, naravno bez vređanja porodica aktera ove velike utakmice. Niko nije zaslužio uvrede i niko ne treba da ih trpi. Sport je sport i takav treba da ostane, čist i zdrav.

Neka pobedi bolji, i danas u 18 časova, i sutra u 18 časova. Najvažnije je da u svet pošaljemo lepu sliku. Bez incidenata, tuče, upada u teren... ma svega i svačega je, nažalost, bilo na tribinama naših stadiona i hala. Pokažimo sada da smo i mi deo sveta.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia