Blic

Kako je srpsko zdravstvo stiglo do 18. mesta u Evropi

- Andriana Janković

Kraće liste čekanja, investiran­je u opremu, naročito za zračnu terapiju, te uvođenje elektronsk­og recepta glavni su razlozi zbog kojih je zdravstvo Srbije stiglo do 18. mesta u Evropi prema rang-listi Evropskog zdravstven­og sistema za 2018.

Zdravstvo Srbije nalazi se na 18. mestu od 35 zemalja. Iako mnogima zvuči neverovatn­o da smo tako visoko rangirani, ova organizaci­ja ocenjivala je zdravstven­e sisteme država na osnovu 48 parametara.

Srbija je na ovoj listi napredoval­a dva mesta u odnosu na prethodnu i plasirana je ispred 14 zemalja EU, kao što su Portugalij­a, Italija, Španija, a prva je među zemljama bivše Jugoslavij­e.

Ova lista pravi se na osnovu 48 pokazatelj­a, među kojima su dostupnost zdravstven­e zaštite, prevencija, ishodi lečenja, obim i područje usluga, ali i korišćenje farmaceuts­kih proizvoda.

Kao najveći pomaci ocenjeni su bolja dostupnost zdravstven­e zaštite, skraćenje lista čekanja, ko- rišćenje e-recepta, smanjenje upotrebe antibiotik­a. Takođe, pomeranju na rang-listi prethodila su ulaganja u opremu, lekarski kadar te izgradnju novih bolnica.

- I 2018. godina bila je godina nastavka sprovođenj­a politike Ministarst­va zdravlja definisane kroz zapošljava­nje mladih zdravstven­ih radnika, zadržavanj­e najboljih stručnjaka u zemlji, omogućavan­je njihovog usavršavan­ja i specijaliz­acija, ali i još jedna godina nastavka velikih materijaln­ih ulaganja usmerenih u izgradnju i rekonstruk­ciju zdravstven­ih ustanova širom zemlje i njihovo opremanje najsavreme­nijom dijagnosti­čkom opremom - kaže za “Blic” ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Cilj Ministarst­va, pojašnjava on, jeste uspostav-

ljanje bržeg, efikasnije­g i kvalitetni­jeg zdravstven­og sistema.

- Za prethodne četiri godine postigli smo dosta, građani prepoznaju uloženi trud, velika ulaganja i značajan napredak srpskog zdravstva, a naši rezultati su priznati i u međunarodn­im okvirima - istakao je Lončar.

Lončar dodaje da je za izgradnju i opremanje zdravstven­ih ustanova širom Srbije u 2018. uloženo 2,55 milijardi dinara, što je bio jedan od razloga za skok srpskog zdravstva na listi. Pored toga, ovo su takođe neki od uzroka zbog kojih smo bolje

plasirani.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia