Blic

Rumunka sa lova korupciju u fotelju

Bivša rumunska šefica za borbu protiv korupcije, čija je smena izazvala velike proteste u zemlji, bori se za novu moćnu poziciju, i to u novom telu Evropske unije.

- Ivana kešanski

Odbor Evropskog parlamenta glasao je za rumunskog tužioca Lauru Kodrutu Kovesi da vodi novu kancelarij­u javnog tužilaštva, uprkos žestokom protivljen­ju njene vlade. Konačnu poziciju parlamenta će usaglasiti visoki poslanici EP, koji će o tom pitanju razgovarat­i 7. marta.

- Bili ste izloženi mnogim negativnim informacij­ama o meni. Apsolutno nemam ništa da krijem - rekla je Laura Kodruta Kovesi na saslušanju odbora Evropskog parlamenta za položaj šefa Kancelarij­e evropskog javnog tužilaštva.

Za razliku od druga dva kandidata, Francuza Žanfransoa Bonera i Nemca Andresa Ritera, Kovesi nema podršku svoje prestonice, zbog toga što je krivično gonila korumpiran­e političare. Njen rad ju je učinio herojem za borce protiv korupcije, ali je rumunska vlada optužila njenu kancelarij­u za kršenje zakona i otpustila je prošle godine.

Na saslušanju odbora, uvodna izjava Kovesijeve je izazvala aplauz. Ona je rekla da tužiocima treba “jak moralni kompas” i naglasila svoje iskustvo rada pod pritiskom.

Dvadeset i dve zemlje EU će pokrenuti Evropsko javno tužilaštvo do kraja 2020. godine. Biće zaduženo za borbu protiv kriminala u vezi sa budžetom EU, uključujuć­i prevaru i pranje novca. Očekuje se da će se novi organ pozabaviti nekim veoma politički osetljivim slučajevim­a i znatno osnažiti EU da preduzme direktnu akciju u slučajevim­a kada se sredstva EU zloupotreb­ljavaju - što je uloga koja je prethodno bila u domenu država članica.

Planirana tužilačka služba je delimično osmišljena da se bavi slabostima OLAF, agencije EU za borbu protiv prevara, koja trenutno istražuje zloupotreb­u sredstava, ali ne može sama da krivično goni optužene.

Činjenica da je upravo Laura Kovesi jedan od glavnih kandidata nikako ne raduje vladu njene zemlje, čiji je ministar

Francuz Boner je pored Kovesijeve i Nemca Andresa Ritera jedan od favorita za novu kancelarij­u javnog tužilaštva EU u Briselu.

ŽAN-FRANSOA BONER, KANDITAT IZ FRANCUSKE

pravde Tudorel Toader najavio da Rumunija neće podržati njenu kandidatur­u i čak optužio EU zvaničnike da su bili “pogrešno informisan­i” i “nesvesni zloupotreb­a” koje je ona počinila u Rumuniji. Toader je bio taj koji je praktično prisilio nevoljnog predsednik­a Rumunije Klausa Johanisa da u julu prošle godine potpiše otkaz i ukloni je sa dužnosti. Kampanja rumunske vlade protiv Kovesijeve izazvala je oštre kritike nekih članova Evropskog parlamenta.

- Problem za Kovesijevu je verovatno to što je njena vlada vodila kampanju protiv nje i nije pokušavala da prikupi podršku među državama članicama - rekao je jedan diplomata EU.

S druge strane Francuska je lobirala za svog kandidata Bonera, nekadašnje­g visokog tužioca te zemlje.

Mogućnost da Kovesijeva postane evropski javni tužilac stiže u momentu eskalacije spora između EU i Rumunije, u kojem blok traži razjašnjen­je od vlade u Bukureštu za mere za koje kritičari kažu da će predstavlj­ati još veću kontrolu nad pravosuđem u zemlji.

KOVESIJEVA JE U OBRAĆANJU PARLAMENTA­RCIMA EU REKLA DA „KORUPCIJA MORA BITI PORAŽENA“

 ??  ?? stekla je neprijatel­je među političari­ma
stekla je neprijatel­je među političari­ma
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia