Blic

Sa budalama se ne raspravlja­m

- ALEKSANDAR PIJEVAC, sport

„Mi smo dobri van terena, al‘ kad je derbi volimo da se malo pošibamo i da jedan drugom majku...“Naši fudbaleri. Mada, trebalo bi da ih razumemo. Nije lako kad si mlad, popularan, imaš više kinte od vršnjaka... Siguran sam i da se dvojica pekara, matematiča­ra ili lekara hvataju za gušu na poslu, a onda, kad prođe smena odu u kafanu na piće i šalu.

Večiti derbi je bio ružan, u svakom pogledu. Fudbal je bio vešto skriven u nervozi, 42 faula, poništenom golu, nedosuđeno­m ofsajdu, tribinama “Marakane” podeljenim kao da je Hladni rat... Sve u svemu, bilo je više valjanja po travi (hvala bogu da Zvezda ima grejače terena) nego poteza po kojima ćemo da upamtimo ovaj 159. večiti derbi.

Tri minuta pre kraja,

posle prekršaja Nikolića nad Stojkoviće­m, malo je nedostajal­o da meč bude prekinut. Čak su bili zbunjeni i navijači koji pred derbi redovno proveravaj­u “ko je jači”. “Delije”, “grobari”, “zabranjeni” sedeli su mirno na tribinama i gledali kako se fudbaleri tuku. I, ne samo igrači, već svako staro i mlado koje se našlo pored terena. A, čak ni u tome nisu bili dobri, kao ni u fudbalu, pa je i trener Zoran Mirković morao da pokaže kako se to radi.

Sad, postavlja se pitanje: Da li mi želimo više nego što realno možemo da dobijemo? Pa, naravno da želimo! Zar to nije normalno? Ali, s druge strane, da li zaslužujem­o bolje? Stanje u društvu se, u našem slučaju, najbolje oslikava kroz fudbal. Udarci s leđa, prozivke, pljuvanja... pa to je sve ono što se dešava oko nas. Neko se u takvom okruženju oseća prijatno i kad je srećan uhvati prvog do sebe za vrat, malo ga protrese a onda počasti pićem. Dobro, možda se završi bez “živeli!”.

A, kada vam neko bude rekao da je bio bolji od vas, vi mu samo odgovorite kao kapiten Crvene zvezde Vujadin Savić fudbaleru Partizana, Nemanji G. Miletiću: “Ne raspravlja­m se sa budalama, jer ne želim da se spuštam na taj nivo.” Pa, ako nastave da se raspravlja­ju, onda su stvarno budale.

E sad, na kraju dobra vest - do kraja ove sezone mogu da se odigraju još tri derbija! Znači, ostalo je još dosta prostora za šamare, čupanje i udarce, a možda i za malo fudbala.

Nisu fudbaleri jedini. Siguran sam da se i matematiča­ri na poslu hvataju za gušu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia