Blic

Vrh SNS je za izbore, ali predsednik će preseći

Siguran sam da ćemo mi biti spremni da do 2025. godine uđemo u Evropsku uniju. Pitanje je da li će EU biti spremna za proširenje. Bez obzira na to, mi treba da nastavimo sa procesom evrointegr­acija i to zbog nas, a ne zbog Evrope.

- marko tašković

Ovako za “Blic” komentariš­e član Predsedniš­tva SNS-A i zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić različite signale sa Zapada u vezi sa ulaskom Srbije u EU.

Koliko izjava francuske ministarke za EU poslove Emili Loazo da EU trenutno nije spremna za proširenje može da uspori Srbiju u procesu evrointegr­acija?

- Činjenica je da u EU nema konsenzus ni sa jednim pitanjem u vezi, a aktuelni izlazak Velike Britanije iz EU otežava ne samo proširenje nego i funkcionis­anje Unije. Niko danas ne može da pretpostav­i kakav će biti stav EU za nekoliko godina u odnosu na bilo koje pitanje pa i u odnosu na proširenje. Proces evrointegr­acija podrazumev­a prihvatanj­e određenih vrednosti i pravila u funkcionis­anju društva, sudstva, uprave, privrede... Za Srbiju je važno da ta pravila prihvati kako bi naše društvo bilo bolje čak i da ne budemo članica Evropske unije, u što sumnjam. Nema boljih pravila u funcionisa­nju društva od onih koji postoje u EU.

Kako komentariš­ete građanske proteste koji se održavaju već tri meseca?

U demokratsk­om društvu kakvo je Srbija svako ima pravo da protestuje i to se ovde radi od 1990. godine. Ne vidim razlog za proteste, kao što ne vidim nijedan opravdan zahtev. Traže da predsednik Vučić podnese ostavku, a neće izbore koji im se nude. Ako misle da su većina treba da izađu na izbore pa da pobede ako ih narod hoće. Ali znaju oni da bi na tim izborima izgubili i zato ih neće. Ima tu i građana koji imaju i opravdane razloge za nezadovolj­stvo, ali ih zloupotreb­ljavaju Dragan Đilas ili Vuk Jeremić, koji bi nekako da sa preko njih dočepaju vlasti. A šta znaju pokazali su dok su vladali i zato gube na svakim izborima.

Zašto smatrate da su ovi protesti problemati­čni i opasni?

Protesti teraju strane investitor­e iz zemlje. Otkako je predsednik Vučić 2012. godine došao na vlast, otvoreno je više od 180 fabrika širom Srbije, u kojima je zaposleno 40.000 ljudi, a u te fabrike uloženo je 1,2 milijarde evra. Vidite da Đilas preti stranim investitor­ima da će da ih proterati iz zemlje i međunarodn­im institucij­ama koje hvale Srbiju. To naravno ne žele svi ljudi koji protestuju, ali je to Đilasov cilj. Protesti dolaze u vrlo delikatnom trenutku kada predsednik Vučić nastoji da nađe rešenje za kosovski problem. Protesti slabe našu poziciju u procesu rešavanja kosovskog problema, taj problem nije napravio Vučić, ni Tadić, ni Koštunica, ni Đinđić, ni Milošević .... Vučić je mogao da čeka kao njegovi prethodnic­i, da ne rešava taj problem i to bi bilo politički oportuno. Ali to bi bilo povlađivan­je albanskom planu koji se sprovodi decenijama, a to je iseljavanj­e Srba sa KIM. Njima svako naše čekanje odgovara. Njihov plan je da se što više Srba iseljava jer ne može da živi u neprijatel­jskom okruženju i da jednoga dana Albanci kažu šta vi želite kad su na Kosovu ostale samo vaše crkve koje ćemo da čuvamo, a nemate stanovništ­vo. Zato je bitno da se što pre nađe rešenje za kosovski problem i to predsednik radi jer je odgovaran političar koji brine o interesu države, a ne o svom interesu.

Šta mislite o razgraniče­nju koje je Ivica Dačić predstavio kao zvaničan predlog?

Ne znam koji će biti zvaničan predlog Beograda za kosovski problem, ali znam da je danas znatno bolja pozicija Srbije nego ranije. Do pre nekoliko godina jedino što su zapadne diplomate tražile je zahtev da priznamo samoprogla­šenu nezavisnos­t. Danas je Vučić, uz to što je zadržao tradiciona­lne prijatelje u vezi sa kosovskim problemom u Moskvi i Pekingu, uspeo da i u ostalim centrima moći, kao što su Vašington, Berlin i Brisel, nametne stav da rešenje nije moguće bez kompromisa odnosno ako se ne uvaže nacionalni, kulturni, ekonomski, istorijski i svi drugi interesi Srbije na Kosovu. To je istorijska pobeda. Zato su Albanci i podigli takse i prekinuli pregovore jer znaju da će kroz njih izgubiti ono što su imali na početku i da se neće ostvariti njihov scenario o iseljavanj­u Srba sa KIM.

Da li se zalažete za vanredne parlamenta­rne izbore?

Što se tiče rukovodstv­a SNS, mi se zalažemo za parlamenta­rne izbore jer mislimo da ćemo ostvariti odličan rezultat. A da li će izbori biti raspisani zavisi od predsednik­a koji na predlog premijera raspušta Skupštinu. Predsednik će doneti odluku zavisno od ekonomske situacije i rešavanja kosovskog pitanja. Za mesec dana ulazimo u godinu pred izbore, tako da kada god budu bili raspisani, 12 meseci ili dva meseca pre poslednjeg termina, oni će biti redovni parlamenta­rni izbori.

Kako komentariš­ete najavljeni bojkot izbora dela opozicije?

Naredni izbori održaće se pod istim uslovima i pravilima koji su važili i do 2012. godine. I tu se ništa nije promenilo i ne vidim nijedan razlog za bojkot izbora. Za razliku od Tadića, mi ne menjamo izborne uslove. Sećate se kako je on ukidao direktan izbor za gradonačel­nika Beograda 2008. kada mu je bilo jasno da Đilas ne može da pobedi Vučića ili kako je u Vojvodini uveo jednokružn­i većinski izborni sistem na osnovu kojeg je imao 60 odsto mandata sa 20 odsto glasova. Ovi što najavljuju bojkot odavno su već u bojkotu. Prošlog decembra bojkotoval­i su izbore u tri od četiri opštine. Kao da su bili različiti izborni uslovi u tim opštinama. Nego nisu uspeli da sakupe dovoljno kandidata ni potpisa. Plaše se izbora kao đavo krsta.

Ko je u praksi gradonačel­nik Beograda, pošto mnogi smatraju da ste, zapravo, vi prvi čovek prestonice iz senke?

Moja funkcija je nova, ali sam zadržao zaduženja iz prethodnog mandata - vodim ekonomiju grada, velike projekte i javna preduzeća. Uvek me je u politici, a bio sam aktivan do 2003. i posle 2013, pratila priča da imam veću ulogu od svoje funkcije. To je zato što dajem potpuno sebe u

„KOLIKO ĆE DA TRAJU RADOVI NA TRGU REPUBLIKE I U KARAĐORĐEV­OJ, ODLUČUJU PROJEKTANT­I“

 ??  ?? za razliku od tadića, mi ne menjamo izborne uslove. sećate se kako je on ukidao direktan izbor za gradonačel­nika beograda !!".
za razliku od tadića, mi ne menjamo izborne uslove. sećate se kako je on ukidao direktan izbor za gradonačel­nika beograda !!".

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia