Blic

Slučaj Simonović

- VLADIMIR LOJANICA, novinar

Pretpostav­ka nevinosti glasi: Niko nije kriv dok se suprotno ne dokaže. Pa makar iza sebe imao debeo kriminalni dosije, a ispred sebe predsednik­a države i stranke kao neformalno­g tužioca. Upravo Aleksandar Vučić bio je taj koji je, pozivajući se na rezultat operativno­g rada policije, javnost obavestio da je Dragoljub Simonović nalogodava­c podmetnuto­g požara u kome su 12. decembra prošle godine izgoreli kuća i automobil u vlasništvu novinara Milana Jovanovića. A Simonović je predsednik opštine Grocka i član Gradskog odbora SNS u Beogradu. Nimalo prijatno za vladajuću stranku, reče to onda i sam Vučić.

#

Niko ne sme biti zaštićen od krivice, pa makar bio stranački prvopoziva­c

Drugi osnovni sud u Beogradu prekjuče je odbio predlog tužilaštva da Simonoviću bude produžen pritvor. U razloge rešenja suda ne ulazimo, ali u uši naroda, više gladnog pravde nego hleba, ušle su reči predsednik­a kad je govorio o slučaju visokopozi­cioniranog funkcioner­a SNS i rasvetljav­anja slučaja paljenja imovine novinaru: “Srbija će biti pravno sigurna zemlja.” Partijske knjižice, pojasnio je on, neće abolirati nikoga ko se ogrešio o zakon.

Raduju reči predsednik­a, ali nesreća ove Srbije je što se i skoro dve decenije od pada Slobodana Miloševića, posle toliko otvorenih poglavlja o pristupanj­u EU i zaklinjanj­a u vladavinu prava, u njoj još spominje da titule nikoga ne smeju učiniti nedodirlji­vim. Valjda bi ova tema odavno bila ad akta, bez potrebe da se poteže, da su svih ovih godina sve “krupne glave” koje su se ogrešile o zakon zadužile bukagije. Kao što postoji osnovana sumnja da je Simonović poslao Milanu Jovanoviću piromane, tako i kod građana postoji sumnja da će vuk pojesti magarca. Jer, “Srbija će biti pravna zemlja”, ne zvuči isto kao “Srbija je pravno sigurna zemlja”.

Kakav će biti partijski sud, kad će se oglasiti i da li će ga Simonović poštovati kao Jutka - pokazaće vreme. On je i dalje predsednik opštine Grocka. Njemu neka je na obraz. Tek, građane više interesuje ishod suđenja pred pravosuđem. Pod uslovom da tužilaštvo prikupi dokaze i podnese optužnicu. Neka kadija i sudija urade svoje.

Načelo pravno uređene države glasi: Niko ne sme biti zaštićen krivice, pa makar se zvao stranačkim prvopozivc­em, makar iza sebe imao i ceo državni aparat.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia