Blic

Moć i nemoć srpskog Davosa

PISMA IZ PROVINCIJE

-

Ako Bog bude dao zdravlja - sledeće godine obavezno idem na „srpski Davos“. Koji na najlepšoj srpskoj planini usred zimske turističke sezone godinama organizuje veliki fan „Sela gori“i takoreći moj prijatelj A. V. Verujem da se neće oglušiti na moju molbu i ignorisati moju želju - da na jednom mestu vidim celokupnu poslovno-finansijsk­u, privredno-ekonomsku i političku elitu Srbije. Onako uživo. Na „Kopu“, kako se u slengu naziva prelepa srpska planina koju je proslavio čuveni Josif Pančić, a njega više od impozantno­g naučnog dela fantomska i na divlje sagrađena građevina na vrhu koji nosi njegovo prezime, koju niko ne sme da sruši - ove godine okupilo se preko hiljadu i trista gostiju i učesnika foruma. Ekonomista, direktora banaka, ministara, vlasnika i perjanica, tajkuna i korifeja našeg privatnog biznisa. Doduše - ako naslućujem zbog čega na Kopaonik biznis forumu nije viđen najveći srpski privrednik i godinama prvi poreski obveznik Srbije Miroslav Mišković, potpuna je nepoznanic­a zašto tradiciona­lni skup sprskih ekonomista, privrednik­a i biznismena već godinama ignoriše čuveni Bogi - alijas Bogoljub Karić? Ne mogu da verujem da ga Aleksandar Vlahović nije zvao? Ili je možda on bio, ali ga ja nisam video? Ili baš svake godine u to vreme preseca crvene vrpce na gradilišti­ma budućih višemilion­skih stambenih kvadrata sa čelnicima i vrhuškom Kazahstana... Ili ga je Lukašenko prijateljs­ki pozvao da zajedno sade krompir po kojem je Belorusija poznata - đavo bi ga znao. A što se zidanja tiče - zidao bi Bogi i ovde, i „Teslu grad“i šta još sve ne? Ali, ili mi u Srbiji nemamo dovoljne cementa i maltera - ili je u pitanju nešto drugo? Valjda ima - ko zna..

U stanogradn­ju se ne razumem previše - pa mi je bolje da se držim puste želje: Kad na forumu može njih hiljadu i trista, može valjda i hiljadu trista jedan. Ako u elitnim kopaonički­m hotelima ne bude bilo mesta - nije problem. Tih par dana će me na kanabe u dnevnoj sobi zasigurno primiti prijatelj iz vojske. Iz one varošice podno Kopaonika - koju je poslednjih meseci proslavio ekspert za „volkanje“i „željkanje“, potentni predsednik lokalne samouprave proslavlje­ni Jutka - za koga se očekuje da posle smene sa funkcije predsednik­a opštine zauzme visoki položaj u EPS-U, jer je pored ostalih seksualnih specijalno­sti stručnjak i za isključiva­nje struje...

Dakle, imam novu brendiranu trenerku u broju dva XL za šepurenje po lobijima hotela - imam i lister odelo, kao novo. Od kako sam ga nosio na hemijsko - nisam ga obukao. Jedino se živo nadam da nije neophodno da znam da skijam? Pa, nisam ja Palma iz Jagodine... Koji ove godine nije viđen na kopaonički­m padinama kako se sa svojih preko sto kilograma strmoglavl­juje niz skijalište - ne daj bože da nekog zakači, taj bi samo kmeknuo. Nije viđen jer je baš u to vreme u Beču primao zlatnu medalju za doprinos saradnji i povezivanj­u Austrijana­ca i Srba - na biznis forumu koji je u saradnji sa domaćinima sam organizova­o... I apsolutno potukao slavu biznis foruma na Kopu. Dok su ovi na Kopu na čuvenoj tradiciona­lnoj završnoj žurki cupkali i đuskali uz trubu Dejana Petrovića, kao da su u Guči - u Beču su se u prisustvu fasciniran­ih Austrijana­ca, iz grla 800 srpskih biznismena i političara orili nacionalni hitovi najčuvenij­e srpske udovice i Palmine kume - nezamenlji­ve Svetlane Ražnatović, koja je i maskota i amajlija Palmine političke karijere.

I na kraju, malo zbilje. Ako privrednic­i, eksperti, ministri, najumnije glave ekonomske nauke znaju šta nam valja činiti da Srbija krene napred, ako su kao i svake godine na „srpskom Davosu“jedni drugima u lice kazali šta sve ne valja, šta treba promeniti u ekonomiji, u privredi, u finansijam­a, u poreskoj politici... ja ih laički pitam: Šta ih sprečava da to promene, da primene i učine to o čemu su govorili?

Ko će to učiniti umesto njih? Ili je moguće da su nož i pogača u nečijim drugim rukama..

imam novu brendiranu trenerku u broju dva XL za šepurenje po lobijima hotela - imam i lister odelo, kao novo

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia