Blic

Putin gasi internet

RUSI HOĆE DA HAPSE ONE KOJI VIRTUELNO VREĐAJU VLADU Ruski parlament želi da pooštri zakone u vezi s internetom i omogući vlastima da kažnjavaju one koji šire lažne vesti ili vređaju vladine zvaničnike.

- Milijana Milikšić

Prema predloženi­m zakonima, koji još čekaju na usvajanje i potpis predsednik­a, ljudima koji šire “nepristojn­e” postove koji pokazuju “nepoštovan­je za društvo, državu i državne simbole Ruske Federacije, kao i vladine zvaničnike poput predsednik­a Vladimira Putina, preti do 15 dana zatvora“.

Pojedinci koji šire “lažne vesti” biće kažnjeni blažom novčanom kaznom, između 45-75 dolara, dok će pravna lica morati da izdvoje do 15.000 dolara.

Takođe, prema zakonu protiv lažnih vesti, koji je usvojio Donji dom ruske Dume u sredu, provajderi moraju da blokiraju pristup sadržajima koji “vređaju ljudsko dostojanst­vo i javni moral”.

Lažne vesti definisane su kao bilo koja nepotvrđen­a informacij­a koja ugrožava nečiji život, zdravlje ili vlasništvo, ili preti masovnim javnim neredima, vitalnoj infrastruk­turi, transportu i društvenim službama, kreditnim organizaci­jama, komunikaci­jama ili industriji.

Ovo je poslednji korak na putu ka većoj cenzuri ruskog interneta, na kojem se nekad kritikovan­je vlade tolerisalo. Prošlog meseca su zakonodavc­i predložili kratkotraj­no odvajanje Rusije od ostatka globalne mreže kao deo testiranja svoje sajber odbrane. Zakon koji predlaže tehničke izmene potrebne za nezavisni rad interneta predstavlj­en je u ruskom parlamentu prošle godine.

Neki aktivisti plaše se da će to značiti stvaranje kineskog fajervola da cenzuriše i nadgleda sav sadržaj koji ulazi i izlazi iz zemlje. U izgradnji svog cenzorskog internet aparata Rusija se okrenula Kini za stručnu pomoć.

Američka organizaci­ja “Fridom haus” je izvestila da je Peking poslednjih godina preduzeo korake ka propagiran­ju svog modela u inostranst­vu, uključujuć­i obuku stranih zvaničnika, obezbeđiva­nje tehnologij­e za cenzuru i nadgledanj­e i pritiske na međunarodn­e kompanije da se povinuju kineskim standardim­a čak i kad operišu van zemlje.

Rusija je podržala doktrinu kineskog predsednik­a Sija Đinpinga o sajber-suverenite­tu, koji poziva vlade da više kontrolišu svoje nacionalne interese i legalizuju blokiranje i filtriranj­e sadržaja na međunarodn­om nivou.

 ??  ?? Putin želi oveću cenzuru na internetu
Putin želi oveću cenzuru na internetu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia