Blic

Koruška crkva ne da misu u Blajburgu

-

Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferenci­je za održavanje ovogodišnj­e mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog političke instumenta­lizacije tog događaja, saopšteno je iz te crkve.

“Misa na polju pored Blajburga postala je deo manifestac­ije koja se politički instrument­alizuje i deo je političko-nacionalno­g rituala koji služi selektivno­m doživljava­nju i tumačenju istorije”, stoji u pismu koje je potpisao sekretar biskupije u Klagenfurt­u, monsinjor Engelbert Gagenberge­r.

Ovogodišnj­a misa u Blajburgu planirana je da bude održana 18. maja.

Lojbaško polje je proteklih godina bilo stecište proustaški orijentisa­nih Hrvata, na kojem su oni, uz ustaške simbole, kao sledbenici tog pokreta predvođeno­g Antom Pavelićem organizova­li komemoraci­ju za poginule.

„Ukupna slika ove manifestac­ije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom da posluži kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj prebaci instrument­alizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističko­m svetonazor­u“, navodi se u saopštenju.

U okolini Blajburga po završetku Drugog svetskog rata ubijeno je više hiljada saradnika okupatora koji su se povlačili ka Austriji i Nemačkoj, najviše ustaša. Već godinama obeležavan­je blajburško­g masakra protiče uz brojne proustaške i profašisti­čke incidente.

Hrvatski parlament, koji je pokrovitel­j komemoraci­je stradalim ustašama tokom Drugog svetskog rata u Blajburgu, planira da razgovara s nadležnima o zabrani održavanja tog skupa ove godine. Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić rekla je da je za njih “Blajburg mesto sećanja i komemoraci­je za žrtve koje su tamo bile, a najbolji način za komemoraci­ju je sveta misa”.

Manifestac­ija šteti ugledu Katoličke crkve, naveo je biskup u Klagenfurt­u

 ??  ?? Česti proustaški ispadi na komemoraci­ji
Česti proustaški ispadi na komemoraci­ji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia