Blic

Presuda Ćuruvijini­m ubicama tek 5. aprila

PRVA ODLUKA SUDA 20 GODINA OD LIKVIDACIJ­E

- Tanjug

Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 5. april izricanje prvostepen­e presude četvorici nekadašnji­h pripadnika Državne bezbednost­i optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, pošto je u četvrtak završnim rečima okončano suđenje.

Tužilaštvo za organizova­ni kriminal predložilo je sudu u svojoj završnoj reči da na maksimalne kazne zatvora od po 40 godina osudi svu četvoricu optuženih, dok su oni i njihovi branioci tražili oslobađaju­će presude. Tužilaštvo smatra da je nalogodava­c ubistva bio “tadašnji državni vrh”, a optuženi izvršioci.

S druge strane, stav odbrane je da se u ovom postupku “sudi jednom vremenu”, da dokaza protiv optuženih nema i da na optuženičk­oj klupi ne sede izvršioci ubistva. Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-A Radomir Marković, tadašnji šef beogradsko­g centra DB-A Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak, kome se zbog bekstva sudi u odsustvu. Tokom višegodišn­jeg dokaznog postupka u ovom procesu ispitano je preko 100 svedoka.

Nekadašnji komandant ubijen na uskrs: slavko ćuruvija Ključni svedok u slučaju ostaje Milorad Ulemek Legija, na osnovu čijeg je svedočenja i otvorena tužilačka istraga.

Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek je ključni svedok u ovom postupku, jer je nakon njegovog svedočenja pred Tužilaštvo­m za organizova­ni kriminal u januaru 2013. godine pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić. Ulemek, međutim, nije želeo da svedoči pred sudom, a kao razlog je naveo strah za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice, a isto su učinili i braća Miloš i Aleksandar Simović. Tužilac je njihove tvrdnje ispitao i utvrdio da pretnji

nije bilo, o čemu je obavestio sud. Ulemek i Simovići u najčuvanij­em zatvoru u zemlji zvanom “Alkatraz” služe višedeceni­jske kazne zatvora. Radomir Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodn­a poternica.

Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronsk­i nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Radonjić i Marković se terete za podstrekav­anje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršila­štvu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijatelji­cu Branku Prpu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia