Blic

Sudbina Čabe ubice se odlučuje u - Hagu!

SASTANAK SVIH DRŽAVA KOJE TRAŽE OZLOGLAŠEN­OG PLAĆENIKA KO SVE TRAŽI ČABU DERA

- Tanjug

Pre odluke čeških vlasti kome će izručiti plaćenog ubicu Čabu Dera, biće održan multilater­alni sastanak predstavni­ka država koje su za njim raspisale poternicu i traže njegovo izručenje, saznaje Tanjug.

Sastanak će biti održan u Hagu, u Holandiji, u narednom periodu, a pored predstavni­ka Srbije, na njemu će učestvovat­i predstavni­ci Mađarske, Holandije i Španije, kao i Češke, na čijoj je teritoriji uhapšen. Der je 1. marta uhapšen u Pragu sa lažnim dokumentim­a, oružjem i opremom za maskiranje, a češko pravosuđe mora da se opredeli kojoj će državi da ga izruči. Srbija Dera traži zbog hladnokrvn­og ubistva Nebojše Miloševića na Banovom Brdu 5. januara ove godine.

Holandija, Španija i Mađarska takođe ga traže zbog ubistava izvršenih u tim državama. Der, koliko je poznato, ima srpsko i mađarsko državljans­tvo.

Srbija je za njim raspisala poternicu sredinom januara zbog sumnje da je direktni izvršilac ubistva Miloševića. Njegov saučesnik u tom delu je, kako se sumnja, Alen Cigler, zvani Mačka, koji je uhapšen u januaru i nalazi se u pritvoru. Der i Cigler se sumnjiče za krivično delo teško ubistvo na podmukao način u saizvršila­štvu. Češko pravosuđe će morati da vaga kojem će od četiri zahteva za izručenje Čabe izaći u susret. Pored ostalih uslova, trebalo bi da ceni njegovo državljans­tvo, težinu krivičnih dela za koja je tražen i dokaze koje mu svaka od država dostavi.

Ubistvo Miloševića zabeleženo Čak pet država potražuje plaćenika zbog više krivičnih dela

je kamerom sa okolne zgrade, a na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni, izvlači pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži u nepoznatom pravcu.

Mediji pišu da je Čaba Der plaćeni ubica koji je pre oko godinu dana izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva Ubica je u septembru 2018. godine, kako se veruje, likvidirao Lasla V. u okolini Budimpešte.

ŠPANIJA

MAĐARSKA

SRBIJA

kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Cigler je uhapšen u Subotici, a sumnja se da je on vozio automobil “punto” kojim se Čaba dovezao do mesta zločina. Vozilo je pronađeno u Beogradu. On je u oktobru prošle godine izašao sa višegodišn­je robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

 ??  ?? der je posle krvavog pohoda evropom uhapšen u pragu
der je posle krvavog pohoda evropom uhapšen u pragu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia