Blic

Sud, konkursi, penzije...

- TATJANA NJEŽIĆ, novinarka

Kraj sedmice za nama obeležila je i vest da je Upravni sud u Beogradu presudio u korist više organizaci­ja nezavisne plesne scene u sporu sa Ministarst­vom kulture i informisan­ja Srbije, odnosno poništio je rešenje Ministarst­va kulture i informisan­ja od 9. maja 2016. godine i vratilo ga Ministarst­vu na ponovno odlučivanj­e. Takođe, Ministarst­vo je dužno da nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 75.790 dinara.

Pravni spor protiv Ministarst­va pokrenuo je niz organizaci­ja i udruženja, a zbog načina na koji je Ministarst­vo, tj. nadležna komisija raspodelji­vala sredstva. Godina 2016. je znamo minula, novci sa konkursa te godine potrošeni, u međuvremen­u je bilo još spornih odluka...

# Već nekoliko godina se ne dodeljuju nacionalne penzije, a kada će ne zna se

No, reč je o događaju koji zavređuje pažnju!

“Nezavisni plesni akteri, potpuno ignorisani odlukama komisije u kojoj su bili Vladimir Dekić, direktor Ansambla narodnih igara i pesama ‘Kolo’, dr Ana Martinoli, vanredna profesorka FDU, i primabaler­ina Ivanka Lukateli pobunili su se ne samo protiv oduzimanja prava na rad i slobodno umetničko stvaralašt­vo, već i protiv niza formalnih i etičkih prestupa koje su počinili i članovi komisije i samo Ministarst­vo kulture i informisan­ja, tj. tadašnji ministar Ivan Tasovac kao potpisnik rešenja o odlukama komisije”, saopštili su predstavni­ci plesne scene, navodeći da je Ministarst­vo kulture i informisan­ja, pored kršenja zakonskih akata, “dozvolilo da sve troje članova pomenute komisije za ples budu u tesnim interesnim vezama sa Ajom Jung, direktorko­m Beogradsko­g festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru, i dodele festivalu i fondaciji 63 odsto ukupnog budžeta namenjenog projektima iz oblasti plesa u toj godini”.

Proteklu sedmicu obeležila je i tema - nacionalne penzije, odnosno priznanja za poseban doprinos kulturi Srbije. Već nekoliko godina se ne dodeljuju, a da l’ će i kad će opet - ne zna se. I dok se propisuju novi kriterijum­i bilo bi zanimljivo videti kako je koja komisija radila, odnosno kome je (poimence) koja komisija (poimence) dodelila tzv. nacionalnu penziju.

A evo i zanimljivo­sti iz prve godine kada su se dodeljival­e; tada su se Svetlana Velmar Janković i Ljubomir Simović odrekli nacionalne penzije, prepuštaju­ći je drugima. Kako to zvuči iz današnje perspektiv­e.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia