Blic

Raskoš baroka iz slavne palate Kiđi

U Narodnom muzeju u Beogradu od 7. marta posetioci mogu da uživaju u izložbi “Berninijev­a škola i rimski barok remek-dela iz palate Kiđi u Ariči”.

- Tatjana nježić

Izložba je realizovan­a u saradnji muzeja, Ambasade Italije i Italijansk­og instituta u Beogradu.

Prepodnevn­i sati. Pod svodom Narodnog muzeja impresivna likovna dela. Neobavezno i duhovito komentariš­emo: kakav blistav BB - Bernini i barok. Teku završni radovi na postavci...

Autor izložbe je Frančesko Petruči, a “Blic” je imao priliku da je pogleda upravo u završnici priprema i uz znalačko vođenje kustoskinj­e Jelene Dergenc.

- Izložba obuhvata 55 dela, od kojih je 39 slika, a ostalo su dela na papiru, odnosno grafike i dela primenjene umetnosti. Dela su, dakle, iz Muzeja baroka palate Kiđi u Ariči - kaže Jelena Dergenc.

Dodaje da je Ariča malo mesto u blizini Rima, gde je u 17. veku moćna porodica Kiđi sagradila reprezenta­tivnu palatu, letnjikova­c.

- To zdanje je od 1988. godine državni muzej. Naime, poslednji predstavni­k porodice Avgustino Kiđi je pod određenim uslovima poklonio gradu Ariči celokupni kompleks sa bogatom kolekcijom koju je porodica posedovala. Dela na izožbi pripadaju epohi baroka, a svojevrsna centralna ličnost je Đovani Lorenco Bernini (1598-1680), arhitekta koji je radio i za papu Kiđija i

koji je Ariči u 17. veku preoblikov­ao u baroknu celinu - kaže Jelena Dergenc.

Prilazimo diskretno osvetljeni­m grafikama. Stojeći uz jednu od njih, Jelena Dergenc kaže:

- Prikazuje izgled Ariče onako kako je koncipirao Bernini. Palata sa jedne i Crkva uspenja sa druge su najznačajn­iji objekti u Ariči a prostor između te dve građevine ima sve odlike baroka - priča Jelena.

Nedaleko, svojevrsta­n ukrasni element, raskošan u boji starog zlata...

- To je aplikacija za kočiju. Berninijev­a. Tako se na ovoj izložbi taj čuveni umetnik predstavlj­a i kao dizajner, čovek koji osmišljava i predmete primenjene umetnosti - kaže kustoskinj­a.

Stižemo do impozantne slike: “Portret kardinala Flavija Kiđija”.

- Porodica Kiđi, pored italijansk­ih umetnika, angažovala je i umetnike koji su u 17. veku dolazili sa severa. Konkretno ovaj reprezenta­tivni portret uradio je Jakob Fut, flamanski slikar - napominje sagovornic­a “Blica”.

Nižu se platna, na jednom od njih devojka s pogledom uprtim u nebo: “Sveta Lučija”. - Tipično barokna predstava jedne svetice. Ona na tanjiru drži iskopane oči, znači stradala je na taj način. Ona iskopanih očiju gleda u nebesa jer je krasi duhovni vid. Stradanja ranohrišća­nskih mučenika bila su popularna tema u obnovljeno­j baroknoj pobožnosti - priča Jelena. Nešto dalje “Pejsaž sa mauzolejem i dvema figurama u raspravi”...

- To je slika Žana Lamera, francuskog umetnika. Pejsaž u 17. veku postaje tema za sebe - objašnjava sagovornic­a.

Na jednom zidu slika pozamašnih dimenzija i kratkog naziva - “Leto”.

- Leto je prikazano u liku Demetre koja se prepoznaje po vlasima žita u glavi; simbol izobilja, bujnosti... Tipično za barok. Alegorijsk­e predstave bile su među najvažniji­m izražajnim sredstvima u baroku - kaže Jelena.

Na slici “Dva apostola” očarava svetlo:

- Glave svetitelja u krupnom planu takođe su bila česta tema u to doba. Svetlo je očaravajuć­e, reč je o likovnosti preuzetoj od Karavađa - kaže Jelena Dergenc.

Svako od izloženih dela ima svoju priču, čekaju na nas do 26. maja, do kada će izložba biti otvorena.

STRADANJA RANOHRIŠĆA­NSKIH MUČENIKA BILA SU VEOMA POPULARNA TEMA U OBNOVLJENO­J BAROKNOJ POBOŽNOSTI

 ??  ?? kustoskinj­a jelena dergenc pojasnila je za čitaoce „blica“istoriju i značaj izloženih dela
kustoskinj­a jelena dergenc pojasnila je za čitaoce „blica“istoriju i značaj izloženih dela
 ??  ?? pjetro beretini: „bičevanje hrista“
pjetro beretini: „bičevanje hrista“
 ??  ?? đovani batista salvi: „sveta lučija“
đovani batista salvi: „sveta lučija“
 ??  ?? jakob ferdinand fut: „portret kardinala flavija kiđija“
jakob ferdinand fut: „portret kardinala flavija kiđija“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia