Blic

Belić prvi Srbin na travi Vest Hema

Mladi reprezenta­tivac Srbije igra na poziciji zadnjeg veznog, baš kao i Nemanja Matić i Luka Milivojevi­ć. Trenutno nastupa za tim do 23 godine.

- Miodrag dimitrijev­ić

Od osnivanja Premijer lige, 1992. godine, 29 fudbalera iz Srbije je dobilo priliku da zaigra u engleskom elitnom društvu. Neki su ostavili dubok trag, kao Nemanja Matić, dok su drugi imali epizodne uloge. Međutim, kada pomenemo Vest Hem, jedina asocijacij­a je golman Saša Ilić. Momak srpskog porekla rođen u Melburnu je samo jednom stajao na golu “čekićara”, 26. februara 2000, i nije se proslavio - Everton je na “Bolejn graundu” slavio sa 4:0.

Ipak, situacija brzo može da se promeni. Na vrata prvog tima kuca 17-godišnji Kristijan Belić, koji igra i za mlađe selekcije Srbije.

- Nisam znao da li je pre mene neki srpski fudbaler nosio dres Vest Hema. Dolazim iz male Srbije i ovo je velika čast, kako za mene, tako i za moju porodicu. Vest Hem je veliki klub sa bogatom istorijom i odličan je osećaj kada zaigrate za tim koji volite - priznaje Kristijan Belić.

U ovom trenutku četiri Srbina igraju u Premijer ligi, od kojih dvojica na istoj poziciji kao Belić. Mladi Kristijan tako ima dvojicu sunarodnik­a od kojih može da uči šta znači igrati na poziciji zadnjeg veznog. Prvi je Nemanja Matić, as Mančester junajteda, a drugi kapiten Kristal Palasa Luka Milivojevi­ć.

Kristijan se priključio akademiji Vest Hema pre tri godine kada se zajedno sa starijim bratom Lukom preselio u London. U početku, jezik je predstavlj­ao ozbiljnu barijeru, ali se Belić nije predavao. Naredne godine, brat Luka je prihvatio poziv da pređe u škotski Madervel, a kasnije je igrao i za Celje, Spartak i grčki Nestos, čiji je član od avgusta 2018.

- Napustio sam dom sa 14 godina i došao u Vest Hem. Bio je to težak period. Srećom, brat Luka je bio sa mnom da mi pomogne, ali je posle godinu otišao u Škotsku. Kada sam stigao, nisam znao ni reč engleskog, pa sam morao da treniram i da učim. Momci u klubu su me prihvatili dobro i uradili su dosta toga za mene, na terenu i van njega. Ne mogu da im dovoljno zahvalim. Kristijan je nedavno odigrao 81 minut protiv Liverpula i to je bio prvi meč našeg tinejdžera za ekipu Vest Hema do 23 godine. Ostavio je odličan utisak iako je igrao protiv pet godina starijih momaka i zaslužio poverenje Lijama Meninga, trenera mladog tima.

- Imam samo 17 godina, ali mislim da je to dobar izazov za mene, da igram na višem nivou. Nekoliko mladih igrača je, takođe, priključen­o timu do 23 godine, a protiv Liverpula je bio prvi meč na kojem smo svi igrali zajedno. Bio sam povređen, a imao sam i obaveze prem reprezenta­ciji Srbije. Sada sam spreman i želim da igram što više. Smatram da je to najbolji način da unapredim igru - poručio je Belić.

KRISTIJAN BELIĆ JE ROĐEN U BELGIJSKOM SENT TRUDENU, A KARIJERU JE POČEO U OFK BEOGRADU

 ??  ?? kristijan belić je član Mlađih reprezenta­tivnih kategorija srbije
kristijan belić je član Mlađih reprezenta­tivnih kategorija srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia