Blic

Gotovinske rezerve FIFA skoro tri milijarde evra

FIFA je prebrodila najdublju krizu u istoriji, koja je izbila 2015, kada su istragom u Sjedinjeni­m Američkim Državama zbog korupcije uhapšeni visoki zvaničnici ove organizaci­je.

- M. Z.

Gotovinske rezerve Svetske fudbalske federacije (FIFA) skočile su na rekordne 2,74 milijarde dolara, a prihod se povećao na 6,4 milijarde američkih novčanica u četvorogod­išnjem periodu koji pokriva SP, koje je održano prošle godine u Rusiji.

Snažni finansijsk­i rezultati, do kojih je došla agencija AP, pokazuju da je FIFA prebrodila najdublju krizu u istoriji, koja je izbila 2015. godine, kada su istragom u Americi zbog korupcije uhapšeni visoki zvaničnici ove organizaci­je. Takođe, zbog malverzaci­ja je smenjen i tadašnji predsednik Svetske kuće fudbala Sep Blater.

Odlazećeg predsednik­a je 2016. nasledio Đani Infantino, koji je rekao da je „FIFA tada bila klinički mrtva organizaci­ja”. Iako ga je Evropska fudbalska unija (UEFA) kritikoval­a, Infantino sada može da pokaže da je budžet Svetske fudbalske federacije zdrav. On će u junu ponovo biti izabran na tu funkciju, pošto nema protivkand­idata na izborima. Finansije između 2015. i 2018. premašile su očekivanja koje je FIFA predstavil­a prošlog juna na kongresu. Tada je procenjeno da će se gotovinske rezerve povećati na 1,65 milijardi dolara, ali su do kraja prošle godine porasle na 2,74 milijarde.

Rezerve FIFA na kraju 2014. bile su 1,52 milijarde dolara, jer su dobijene 5,72 milijarde dolara nakon Mundijala u Brazilu. Rekordan prihod od 6,4 milijarde dolara u prethodnom periodu dostignut je uprkos tome što brojni sponzori nisu bili u Rusiji.

Infantinov protivnik na izborima 2016. šeik Salman bin Ibrahim al Kalifa rekao je da će Infantinov plan da poveća isplate članicama FIFA dovesti do njenog bankrota, ali to se nije desilo. Svetska kuća fudbala ima rigoroznij­i sistem kontrolisa­nja finansija, kako bi se sprečili skandali sa korupcijom i odbila je 201 od 1.978 dobijenih zahteva za finansiran­je u četvorogod­išnjem ciklusu.

 ??  ?? đani infantino, prvi Čovek svetskog Fudbala
đani infantino, prvi Čovek svetskog Fudbala

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia