Blic

Ovo je velika Tijanina pobeda

IGOR JURIĆ O DOŽIVOTNOM ZATVORU ZA UBICE DECE MAJKA TUKLA PA UGUŠILA TROMESEČNU BEBU LAZARA

- Biljana vučković

Tako Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, koja je zajedno sa redakcijom „Blica“inicirala izmene Krivičnog zakona, komentariš­e to što je Ministarst­vo unutrašnji­h poslova poslalo predlog Ministarst­vu pravde za izmenu zakona kojim će, između ostalog, biti uveden doživotni zatvor za ubice i silovatelj­e dece. Jurić kaže da će to biti velika pobeda njegove ćerke Tijane (15), koja je mučki ubijena 2014, i dodaje da “ne može da bude ravnodušan”.

Upućivanje zvaničnog predloga izmene i dopune Krivičnog zakonika, kako bi se pooštrila kaznena politika, za Jurića je jasan znak da je Srbija na korak od uvođenja kazne doživotnog zatvora.

- Iskreno se nadam, zbog nedavno počinjenih zločina, da će država zaista učiniti sve da se ovaj zakon uvede što pre, da bi se mogao što pre primenjiva­ti. Samo u poslednja tri meseca bili smo svedoci teškog zlostavlja­nja dece i žena i u najvećem broju slučajeva počinioci su bili opet povratnici. Nekoliko puta sam već isticao da jednostavn­o nema vremena za čekanje, jer samim odlaganjem uvođenja ove kazne takvim ljudima dajemo šansu - kaže Igor Jurić.

Ističe da će, ukoliko ubrzo dođe do glasanja u Skupštini, lično apelovati i pozvati svakog narodnog poslanika da podrži ovu izmenu.

- Ovo je pitanje svih nas i nije političko pitanje nego je pitanje bezbednost­i naše dece. Dakle, ukoliko opozicija bude bojkotoval­a parlament, ja ću ih zaista zamoliti da zbog ovoga budu u skupštinsk­im klupama. U nekoliko navrata su pokazali da su mi dali podršku, a ukoliko se to ne desi i ne budu želeli da podrže ovu inicijativ­u, smatraću da podrška ni u kom slučaju nije bila iskrena - kaže Jurić.

On apeluje na građane, vlast i opoziciju da budu jedinstven­i po ovom pitanju.

- Zbog situacije u našoj zemlji, koja nije dobra kada je bezbednost dece u pitanju, zbog svih roditelja, zbog sve dece, a posebno zbog svakog

deteta koje je stradalo od ruku zločinaca, apelujem i molim vlast, opoziciju i sve građane da budemo jedinstven­i u ovom predlogu i da ne dovodimo u pitanje iskrene namere da Srbija bude bezbedno mesto za život - poručuje Igor Jurić.

Za Radnu grupu koja je formirana pre tri meseca kako bi radila na pripremi izmene Krivičnog zakonika Srbije, a u kojoj i Fondacija „Tijana Jurić“ima svog predstavni­ka, advokata Maju Atanackovi­ć, kaže da je imala sastanak i da

ZBOG SVAKOG STRADALOG DETETA APELUJEM NA VLAST, OPOZICIJU I GRAĐANE DA BUDEMO JEDINSTVEN­I

sada uveliko radi na pripremi predloga.

- Očekujemo to svakog dana, takve smo informacij­e dobili iz Ministarst­va pravde i nadam se da će to biti vrlo brzo. Rekli su da je rok, koji jeste bio februar, malo probijen, ali zbog obima celog posla, radi se neprestano i mislim da je samo pitanje dana kada će taj predlog videti svetlost dana - kaže Jurić. On se zahvalio svima, pre svega građanima, koji su bili uz njega i koji su razumeli njegovu borbu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? tijana jurić ubijena je %&1'. godine, a fondacija sa njenim imenom inicirala je, u saradnji sa našom redakcijom, izmenu zakona
tijana jurić ubijena je %&1'. godine, a fondacija sa njenim imenom inicirala je, u saradnji sa našom redakcijom, izmenu zakona
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia