Blic

Srbija će odlučno odgovoriti na sve poteze Prištine

NAKON USVAJANJA PLATFORME U KOSOVSKOM PARLAMENTU Platforma za dijalog, usvojena u kosovskom parlamentu, predstavlj­a odluku Prištine da prekine dijalog sa Beogradom, rekao je Vučić podsekreta­ru za politička pitanja u američkom Stejt department­u Dejvidu Hej

- ivana mastilović jasnić

Vučić je najavio da će Beograd u kratkom roku doneti mere na sve poteze Prištine, a odgovor će, istakao je, biti odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst. On je podsetio da je odavno upozoravao šeficu evropske diplomatij­e Federiku Mogerini i njen tim da usvajanje ovakve platforme ne ostavlja prostor za kompromisn­o rešenje.

- Samim tim, platforma je protiv dijaloga, posebno uz tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine nerazumne i štetne takse na robu iz centralne Srbije - naglasio je predsednik.

Vučić je trećem čoveku u Stejt department­u rekao da će Srbija u relativno kratkom roku doneti mere kojima će reagovati na neispunjav­anje obaveza iz Briselskog sporazuma, na uvođenje taksa i odluku Prištine o prekidu svakog dijaloga sa Beogradom.

Hejl je uoči dolaska u Beograd naveo da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine i naglasio da SAD neće davati recept za rešenje.

Američki ambasador Kajl Skot na Tviteru je, nakon sastanka Vučića i Hejla, objavio njihovu fotografij­u uz komentar:

„Ponovo pokretanje dijaloga nije lak zadatak, ali budući prosperite­t Srbije zavisi od postizanja napretka u odnosima sa Prištinom“, napisao je Skot.

Predsednik Vučić pozvao je juče sve one koji podržavaju Prištinu da razmisle dobro „na koliko smo od katastrofe“ako Albanci nastave sa neodgovorn­im potezima.

Vučić je građanima u Dobrincima rekao da Srbija neće naglo da reaguje i da će sačekati nekoliko dana ili nedelja pre nego se donese odluka u vezi sa platformom Prištine, ali garantuje da će odluka biti odgovorna i ozbiljna.

- Zaštitićem­o interese i našeg naroda i interese Srbije na KIM. To ćemo da uradimo na najpametni­ji način i dalje ostavljaju­ći vrata otvorenim za mogući dijalog u budućnosti, ali pre toga neki drugi ljudi moraju da se uozbilje - rekao je Vučić.

On je istakao da njemu po pitanju politike prema Kosovu nisu potrebni aplauzi, ali da neće da dozvoli onima koji su Albancima dali sve, koji su ostavili granice na Jarinju i Brnjaku da mu drže predavanja o patriotizm­u, „jer se njegov patriotiza­m ogleda u tome što će da štiti narod na KIM“.

Navodeći da će uskoro biti 15 godina od pogroma na KIM, Vučić je naveo da su ti sadašnji kritičari „ćutali i gledali kako nam lome krst na crkvi u Podujevu, nisu ni znali saopštenje da pošalju, kada je Kosovo proglasilo nezavisnos­t...“.

- Srbija i naš narod će biti zaštićeni. To je ono što vam garantujem, gledaćemo da čuvamo mir poručio je predsednik.

On je istakao da, za razliku od drugih, nije neko kome je stalo do busanja u grudi, do velikih patriotski­h izjava da bi dobio aplauze. - Uvek sam se zalagao

za kompromis, za očuvanje mira, iako znam koliko bih više aplauza dobio da govorim nešto drugo - rekao je i dodao da je Priština ne ispunjavaj­ući obaveze iz Briselskog sporazuma, neformirna­jem ZSO, uvođenjem takse, a posebno sa platformom koja je platforma protiv dijaloga i budućih normalnih odnosa između Srba i Albanaca, rekla da ne želi ni razgovore ni kompromisn­a rešenja.

VUČIĆ JE POZVAO JUČE SVE ONE KOJI PODRŽAVAJU PRIŠTINU DA RAZMISLE „NA KOLIKO SMO OD KATASTROFE“

 ??  ?? državni vrh prisustvov­ao sednici saveta za nacionalnu bezbednost
državni vrh prisustvov­ao sednici saveta za nacionalnu bezbednost
 ??  ?? sednica je održana nakon odluke prištine
sednica je održana nakon odluke prištine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia