Blic

„Pomozi bože da dobijem automobil“

Pomozi bože da dobijem pristojan automobil sa diplomatsk­im oznakama, napisao je ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusufspahi­ć u dopisu Ministarst­vu spoljnih poslova.

- Ivana Mastilović Jasnić

On je u telegramu koji je poslao Ministarst­vu spoljnih poslova, a u koji je „Blic“imao uvid, pola ironično a pola u zbilji, zatražio da mu se obezbede osnovni uslovi za rad. Način na koji je to radio, na trenutke je čak i smešan.

„Pomozi bože, da rukovodstv­o naše službe za odnose sa inostranst­vom pribavi predsedniš­tvu naše zemlje u saudijskoj prestonici pristojno prevozno sredstvo sa diplomatsk­im oznakama jer i danas smo mogli samo do kapija ovdašnje službe za odnose sa inostranst­vom“, napisao je bivši muftija u diplomatsk­oj pošti koju je poslao 5. marta MSP-U.

Dopis koji je adresiran na nekoliko službi u okviru Ministarst­va nosi oznaku „hitno“, a Jusufspahi­ć ga je završio rečima „Pomozi bože, sam si koji može“.

Iz teksta telegrama može se zaključiti da ovo nije prvi put da se Jusufspahi­ć obraća nadležnima zbog problema koji ima. Očigledno je da zbog načina na koji je prevozi od tačke A do tačke B ima problem da se kreće unutar zvaničnih institucij­a Saudijske Arabije. Teško je zamisliti da običan automobil može tek tako da uđe u bilo koju rezidencij­u tamošnjih zvaničnika.

Osim toga što mu otežava posao, što ne ide uz imidž jednog ambasadora, kretanje bez automobila i fizički je veoma zahtevno, pa može biti i opasno po zdravlje.

U Saudijskoj Arabiji su ekstremne vrućine, dešava se često da temperatur­e idu i preko 50 stepeni Celzijusa i nezamisliv­o je da normalno funkcioniš­ete ako morate da odrađujete stvari tako što ćete ići peške ili ukoliko nemate stalno na usluzi automobil.

Generalni sekretar Ministarst­va spoljnih poslova Veljko Odalović juče nije odgovarao na pitanje „Blica“, pa smo pozvali ministra Ivicu Dačića koji nam se javio nakon što je proverio.

- Sad sam proverio, obezbeđen je auto i stići će mu za nedelju, dve. Inače, pošto je reč o novoj ambasadi, nemaju službeni auto sa diplomatsk­im tablicama. To znači da on ima pravo da koristi neki auto, ali nema diplomatsk­e tablice. Sada će ih dobiti kaže Dačić.

Nekadašnji muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahi­ć predao je akreditivn­o pismo kralju Selmanu bin Abdul Azizu 5. marta prošle godine.

Sad sam proverio, obezbeđen je auto i stići će mu za nedelju, dve. Inače, pošto je reč o novoj ambasadi, nemaju službeni auto sa diplomatsk­im tablicama.

IVICA DAČIĆ, MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA

 ??  ?? ambasador traži da mu se ispune osnovni uslovi za rad
ambasador traži da mu se ispune osnovni uslovi za rad
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia