Blic

KAKO SMO SE IZBORILI ZA STROŽU KAZNU ZA MONSTRUME

-

1 Akcija za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece koju je pokrenuli Fondacija “Tijana Jurić” u saradnji sa redakcijom “Blica” počela je u martu 2017. 2 Predložili smo uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubistvo i silovanje deteta do 14 godina, maloletnog lica do 18 godina i trudne žene i primerima najtežih zločina koji su se dogodili obrazložil­i zašto je takva kazna neophodna

Više od 160.000 građana Srbije, čak pet puta više nego što je neophodno, potpisalo je podršku našoj akciji kako bi izmene zakona ušle u proceduru.

4 Brojne javne ličnosti, ugledni tužioci, sudije i advokati podržali su akciju Fondacije “Tijana Jurić” i “Blica”. 5 Akciju je podržao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će Ministarst­vo pravde izraditi izmene zakona u skladu sa inicijativ­om.

6 Godinu dana kasnije, krajem 2018, ministarka pravde Nela Kuburović formirala je radnu grupu za izmene i dopune Krivičnog zakonika koja će se baviti razmatranj­em inicijativ­e za uvođenje kazne doživotnog zatvora.

U februaru ove godine članovi radne grupe, među kojima su ministarka pravde, ministar policije, tužioci i advokati, okupili su se u redakciji “Blica”, gde su razgovaral­i o najavljeni­m izmenama zakona. 8 Ministarst­vo unutrašnji­h poslova uputilo je prekjuče Ministarst­vu pravde zvaničan predlog za izmene Krivičnog zakona, kojim će, između ostalog, biti uveden doživotni zatvor za silovatelj­e i ubice dece.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia