Blic

Kako izgledaju časovi odbrane za srednjoško­lce

„Ništa nas ne sme iznenaditi“bio je moto pod kojim su generacije u bivšoj SFRJ pohađale časove odbrane i zaštite kod profesora koji su se trudili da budu strogi baš kao oficiri i tako pripreme dečake za služenje vojske. Danas ti časovi izgledaju potpuno d

- maša milojković

Na prve taktove himne „Bože pravde“skoro stotinu tinejdžera, zajedno sa zaposlenim­a u XV gimnaziji „Patrijarh Pavle“i oficiri Vojske Srbije, stali su u stav mirno, gotovo vojnički, da pozdrave državno obeležje. Himna se intonira na svakom od časova odbrane i civilne zaštite, koje od ove godine pohađaju srednjoško­lci.

Kao što je i uobičajeno za pubertetli­je, kada znaju da moraju da budu ozbiljni, pokušavali su da suzbiju kikot, zgledali se i domunđaval­i, a onda su posedali i čas je počeo. U pitanju je novina u srpskom školstvu, da učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola na četiri časa odeljenske zajednice čuju nešto o odbrani svoje zemlje, vanrednim situacijam­a, ali i kako da postanu deo vojnog sistema i kako da se prijave za, recimo, Vojnu akademiju.

O tome koliko je samo predavanje bilo zanimljivo, mišljenja učenika su podeljena. Dok su jedni pažljivo slušali, drugi su žvakali žvake i čačkali telefone, ili izlazili „samo do WC-A“, pa se nisu vratili.

- Bilo je zanimljivo, objasnili su nam kako sve funkcioniš­e, kako da se prijavimo, koliko traje, šta je to što možemo da naučimo, a da može posle da nam koristi. Imamo i prava i obaveze, što se tiče toga da moramo da ispunimo našu građansku dužnost da se javimo u vojni registar. Možda je dobra stvar da može da se privuče neki broj mladih ljudi koji bi branili ovu zemlju u budućnosti - smatra učenik Danilo Smiljanić.

On napominje i da je zaintereso­van za karijeru profesiona­lnog vojnika, kao i da se raduje odlasku u kasarnu na nekom od narednih časova.

I čini se da je upravo to ono što klince i zanima: da vide puške, tenkove, spavaonice... „Kultura bezbednost­i“, „svest o potrebi odbrane zemlje”, verovatno im nisu bili inspirativ­ni, pa je bilo žamora i domunđavan­ja. Međutim, kad dođe do pušaka, tenkova, aeromiting­a, mnogima zaiskre oči, naročito dečacima, kad u realnosti vide nešto čega su se igrali u detinjstvu.

- Deca vole da vide vojnu opremu, neko konkretno dešavanje, da ne bude samo suvoparna teorija - kaže pukovnik Dragan Stojčić, načelnik regionalno­g centra Beograd, koji je u četvrtak prisustvov­ao času održanom u XV gimnaziji i dodaje da je za sada reakcija dece pozitivna. On napominje da je cilj da se bezbednost i civilna zaštita vrate u srednje škole, kako bi se deca upoznala sa osnovama bezbednost­i, kako na fizičkom planu, tako i u sajberpros­toru.

- Naša je obaveza je da ih informišem­o šta su njihova prava i obaveze, da ih naučimo da prepoznaju moguće opasnosti i kako da reaguju, zaštite sebe i pruže pomoć drugu, drugarici. Mislim da su u prošlosti mogle da se izbegnu neke žrtve, kao što je to bilo u požaru u diskoteci u Novom Sadu, kada su deca bežala na sprat, gde se skuplja dim - kaže pukovnik.

Naša je obaveza je da ih naučimo da prepoznaju moguće opasnosti i kako da reaguju, zaštite sebe i pruže pomoć drugu, drugarici

DRAGAN STOJČIĆ, PUKOVNIK

 ??  ?? deca ko deca, dok je bilo teorije, nije ih mnogo zanimalo, kad se radi o praksi, prati se kudikamo pažljivije
deca ko deca, dok je bilo teorije, nije ih mnogo zanimalo, kad se radi o praksi, prati se kudikamo pažljivije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia