Blic

Sistem, samo sistem

- BOJANA BOGOSAV, novinarka

Svi bismo mi da živimo kao u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj... Svi bismo mi da nam standard bude visok. Voleli bismo i da imamo od države pogodnosti kao svi ti Evropljani; da ne moramo da plaćamo pojedine komunalije, da nam infrastruk­tura bude na zavidnom nivou, a da našoj deci škola daje besplatno laptopove, knjige, odlazak na bazen...

Pričamo o uređenim sistemima, maštamo o njemu, a jednu stvar zaboravlja­mo - u ovim zemljama ne možeš da izbegneš plaćanje poreza. U suprotnom, čekaju te drakonske kazne, ali i zatvor.

Devedeseti­h, Srbijom su iznikli pojedini bogataši, biznismeni... Velelepne vile, skupoceni automobili, ali i egzotična putovanja sastavni su deo njihovih života. Pojedini, ruku na srce, sve su to priuštili legalnim putem, prijavili državi... Međutim, ima onih koji to nisu uradili. Političari, biznismeni, estradne ličnosti, ali i oni nepoznati javnosti vešto se godinama skrivaju od Poreske uprave, ne plaćajući porez na stečenu imovinu. Imovinu koju nikome nisu prijavili.

Upravo sa njima, posle gotovo dve decenije čekanja, država će se u uskoro „obračunati“. Zakon o poreklu imovine koji će se uskoro naći na javnoj raspravi, prema najavama, obećava mnogo. Imovina bogataša biće proveravan­a, a ukoliko se utvrdi da je nešto od toga prećutano, neprijavlj­ena imovina, bez obzira na to da li je stečena legalnim ili nelegalnim putem, koštaće vlasnika dodatnih 75 odsto poreza. A ako se utvrdi da je imovina stečena prljavim poslovima, posla će biti i za tužilaštvo koje će pokretati istrage.

Ovaj zakon obećava, ali i poručuje da više niko neće biti zaštićen. Da će, kao što kaže narodna izreka, svi „prvo morati da plate pa da se klate“. Jer, ako najsiromaš­niji sloj društva može da izdvoji deo para od penzije, plate... da bi državi platio porez za ono što poseduje, to moraju i oni koji imaju mnogo više.

Zato, neka nam svima postane građanska dužnost da poreznicim­a prijavimo svako trošenje para poznanika i komšija za koje nema logičnog objašnjenj­a. Jer samo tako moći ćemo da razmišljam­o o životu kao u gorepomenu­tim zemljama i očekujemo beneficije od države. A država, Poreska uprava, neka se drže obećanog i procesuira­ju sve, bez ikakve zadrške.

#

Država će se obračunati sa onima koji nisu prijavili stečenu imovinu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia