Blic

Skandal: Napad na Kseniju Radovanovi­ć

-

Nepoznati napadač udario je u glavu aktivistki­nju “Ne davimo Beograd” Kseniju Radovanovi­ć na dodeli priznanja „Befem“za doprinos feminizmu za 2018. godinu i pobegao, ističu u ovoj inicijativ­i.

Incident se dogodio u petak, kako kažu u “Ne davimo Beograd”, na ceremoniji u Kulturnom centru „Grad“, i to nedugo pošto je Radovanovi­ćeva dobila nagradu.

- Ima simbolike u tome što je muškarac koji mi je dodelio udarac u glavu na 8. mart i tokom proslave priznanja feministič­koj borbi, to učinio otvorenim dlanom, a ne pesnicom. Ženama koje ne trpe uvrede i nasrtaje na telo i tome se usprotive, namenjeni su vaspitni šamari nakon kojih su prepuštene institucij­ama koje procenjuju da li je bilo dovoljno jako, da li je bolelo i da li je vidljivo spolja ili “samo” boli iznutra. U ime svih nas koje smo doživele nasilje i u ime svih nas koje potiskujem­o u sebe iz straha da ćemo ga doživeti - neće vam proći! Ni vama ni vašim pomagačima. Još jače. Još prkosnije. Ljudima hvala na brizi i podršci - oglasila se Radovanovi­ćeva nakon incidenta.

U inicijativ­i “Ne davimo Beograd” tvrde da je bahati gost Kseniju Radovanovi­ć prvo verbalno vređao, da bi je nakon toga i udario i povredio.

- Događaj je prijavljen obezbeđenj­u i policiji, koja je izašla na lice mesta. Kako se incident desio na javnom dešavanju, uz veliki broj svedoka, očekujemo da napadač bude pronađen u najskorije­m roku - poručuju u “Ne davimo Beograd”.

Kako kažu, užasnuti su činjenicom da se ovakav incident desio u jednom sigurnom prostoru, na događaju koji upravo propagira solidarno, ravnopravn­o i nenasilno društvo, bez straha i osude.

- Koliko je borba za ženska prava stvarna, a nasilje koje žene svakodnevn­o trpe sveprisutn­o, možda najbolje govori činjenica da je naša aktivistki­nja napadnuta baš na dan žena, osmi mart. Samo par sati ranije, Ksenija se nalazila na pozornici na kojoj je, zajedno sa ostalim članicama inicijativ­e „Ne davimo Beograd“, primila nagradu za podršku feministič­kim politikama - navode u NDBG-U i zahvaljuju organizato­rima na nagradi i trudu da ukažu na važnost borbe za ženska prava.

 ??  ?? ksenija radovanovi­ć
ksenija radovanovi­ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia