Blic

Srpski radnik UN poginuo u padu afričkog aviona

„BOING 737 MAX“SA 157 PUTNIKA SE SRUŠIO U ETIOPIJI

- Ivana mastilović jasnić, nataša ivanovski

Srpski državljani­n Đorđe Vdović (54) jedan je od 157 poginulih putnika aviona „Etiopijen erlajnsa“, koji se juče ujutro srušio u Etiopiji.

Kako za “Blic” kaže Ljiljana Vdović, sestra muškarca za kojeg se sumnja da je nastradao u padu aviona, još nemaju informacij­e o tome da li je na kobnom letu on bio iako je Vdović trebalo da otputuje za Najrobi.

- Potvrđeno je da je bio jedan Srbin. Nisu izdali imena. Postoji sumnja da je bio moj brat, ali o tome nemamo nikakve potvrde. Nadam se da nije on - rekla je juče kratko za “Blic” Ljiljana Vdović i dodala da je njen brat trebalo da otputuje za Najrobi na poslovni sastanak.

Srpski državljani­n bio je zaposlen u Svetskom programu za hranu pri Ujedinjeni­m nacijama. Vdović je pored srpskog pasoša uz sebe imao i službenu putnu ispravu UN.

Na Vdovićevom poslovnom profilu stoji da je dobro radio pod pritiskom, da je bio inovativan i vizionarsk­i lider koji je verovao da će voditi, graditi i inspirisat­i druge da postignu svoje najveća dostignuća, individual­no ili radeći zajedno sa drugima u timu. On je na poziciji regionalno­g službenika za logistiku u Svetskom programu za hranu radio od oktobra 2015.

Završio je Mašinski fakultet u Beogradu, a kao inženjer je radio u Industriji poljoprivr­ednih mašina „Zmaj“1992. Potom se zaposlio kao službenik za logistiku u Pančevu, gde je upravljao logističko­m bazom i nadgledao je aktivnosti i bio veza sa logistikom UNHCR-A i Svetskog programa za hranu.

Nakon što je radio posle toga u Republici Srpskoj i u lukama Bar u Crnoj Gori, i Burgas u Bugarskoj, 1998. stiže prvi put na afrički kontinent, u Tanzaniju, kako bi pomogao u distribuci­ji hrane koje stižu u luku Dar, nakon što je poremećena isporuka hrane izbeglicam­a.

U Srbiju se vratio 1999, kada je na svakodnevn­om nivou pomagao korisnicim­a Svetskog programa za hranu uprkos visokim tenzijama. Svetski program za hranu tada je evakuisao svoje međunarodn­o osoblje. Vdović je potom radio u Malaviju, Hondurasu, Avganistan­u,

„BOINGOV“AVION JE U FLOTI NACIONALNE KOMPANIJE ETIOPIJE BIO TEK ČETIRI MESECA

2016. bio je prvi let novog modela „Boingovog“aviona

Gvatemali, Nikaragvi, Panami, Bangladešu, Kongu...

Ministarst­vo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je juče da je među stradalima u avionskoj nesreći bio i jedan državljani­n Srbije.

- Sa velikom tugom i nevericom primili smo vest o teškoj avionskoj nesreći u vašoj zemlji. Dozvolite mi da vam u ime Ministarst­va spoljnih poslova Republike Srbije i u svoje lično ime prenesem izraze najiskreni­jeg saučešća zbog gubitka nevinih života, među kojima je i državljani­n moje zemlje. Teško je naći reči utehe za ljude koji su izgubili svoje najmilije. Molim vas da porodicama i prijatelji­ma poginulih, kao i građanima Etiopije, prenesete iskreno saosećanje građana Srbije - navodi se u telegramu saučešća Ivice Dačića, srpskog šefa diplomatij­e.

Etiopijski mediji su javili da niko od 149 putnika i osam članova posade nije preživeo pad aviona koji je bio na letu od Adis Abebe do Najrobija. Portparol kompanije „Etiopijan erlajns“potvrdio je da je avion poleteo u 08.38 sati po lokalnom vremenu, a kontakt su izgubili u 08.44.

Među putnicima su bila 32 državljana Kenije, 18 Kanade, devet Etiopije, po osam Italije, Kine i Amerike, po sedam britanskih i francuskih, šest egipatskih, pet holandskih, te po četiri indijska i slovačka.

U avionu su bila i po tri državljani­na Austrije, Švedske i Rusije, po dva Maroka, Španije, Poljske i Izraela, te po jedan državljani­n Belgije, Indonezije, Somalije, Norveške, Srbije, Togoa, Mozambika, Ruande, Sudana, Ugande i Jemena. Četiri putnika su imala pasoše UN i njihova nacionalno­st nije poznata.

Švedska internet stranica za praćenje letova navodi da se avion kretao „nestabilno­m vertikalno­m brzinom“.

Avion se srušio nedaleko od mesta Bišoftu, koje je udaljeno pedesetak kilometara od Adis Abebe. Reč je o potpuno novom avionu koji je u floti nacionalne kompanije Etiopije četiri meseca. Novi „boing“sa jednim prolazom između sedišta obnovljena je verzija dizajna na kome se svetska flota zasnivala 50 godina.

 ??  ?? među nastradali­m putnicima nalaze se državljani Čak !! zemlje sveta
među nastradali­m putnicima nalaze se državljani Čak !! zemlje sveta
 ??  ?? vdović je radio po celom svetu, borio se protiv gladi i učestvovao i u humanitarn­im misijama u srbiji
vdović je radio po celom svetu, borio se protiv gladi i učestvovao i u humanitarn­im misijama u srbiji
 ??  ?? avion se srušio nedaleko od mesta bišoftu, koje je udaljeno #$ kilometara od adis abebe
avion se srušio nedaleko od mesta bišoftu, koje je udaljeno #$ kilometara od adis abebe
 ??  ?? avion „%!% max '“bio je novi model „boinga“, a koriste ga i najveće svetske kompanije
avion „%!% max '“bio je novi model „boinga“, a koriste ga i najveće svetske kompanije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia