Blic

Komunalci u civilu u kontroli prodaje

-

Mnogo prašine se diglo poslednjih dana oko najavljeni­h novih ovlašćenja komunalne policije, ili kako će se ubuduće zvati - komunalna milicija.

U Beogradu je odmah najavljeno da će narednih godina biti angažovano još 1.000 komunalaca, a u prvi plan je odmah isplivala mogućnost da komunalci ubuduće neke zadatke obavljaju i u civilu.

Ipak, kako tvrde nadležni, to će se primenjiva­ti samo u nekoliko situacija.

- U pojedinačn­im situacijam­a, kada je to neophodno, imaće mogućnost da, na osnovu ovlašćenja svog načelnika, obavljaju poslove u civilu - rekao je za RTS državni sekretar u Ministarst­vu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.

Tačno je poznato i kada.

- To će biti moguće u situacijam­a kao što je divlji taksi prevoz ili neovlašćen­a prodaja van mesta za prodaju - dodao je Bošnjak.

Dakle, komunalci će moći divlje taksiste da hvataju i u civilu, baš kao što će bez uniforme moći da vrše inspekcije prodaje stvari po ulicama, na mestima gde to nije dozvoljeno.

Naime, novi nacrt zakona o komunalnoj policiji trebalo bi da stupi na snagu do kraja godine. Pripadnici ove gradske službe ubuduće će dobiti ovlašćenje da zaustavlja­ju i pregledaju automobile, ali i da pomažu gradskim službama pri isključenj­u struje ili vode građanima.

Predloženo je i da komunalna milicija, kada su na to ovlašćene zakonom, drugim propisom i opštim aktom jedinice lokalne samouprave, može da izdaje i prekršajni nalog, podnese krivičnu prijavu...

Nov zakon o komunalnoj milicije treba da se usvoji do kraja godine

 ??  ?? proveravać­e i vozila
proveravać­e i vozila

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia