Blic

„Soba“mi je otvoril la sva vrata u svetu filma „SPRINGTIME IN BELGRADE“

SLAVNI IRSKI REDITELJ LENI ABRAHAMSON GOST GLAVNOG GRADA I BEOGRADSKO­G IRSKOG FESTIVALA

- jelena pantović Vaš sledeći film „Mali stranac“nas opet uvlači u ljudsku psihu i kuću u kojoj se dešavaju čudne stvari, iako zlo zapravo dolazi sa ovog, a ne sa onog sveta? - Da, to je bio lep kontrast - „Soba“je film o malom prostoru koji se čini ogrom

Sedmi Beogradski irski festival pod sloganom „Springtime in Belgrade“predstavlj­a neke od najzanimlj­ivijih segmenata irske kulture. Jedan od gostiju je i Leni Abrahamson, reditelj koji je 2016. bio nominovan za Oskara, koji će se večeras (19) obratiti publici u Kinoteci.

Umetnik koji ipak i dalje živi skromnim životom u Dablinu, u koji je svim srcem zaljubljen, predstavić­e se još jednom Beograđani­ma izuzetnim filmom „Soba“i održati nekoliko radionica. Prvo fizika, pa filozofija, onda svet marketinga i na kraju film... Ili je to tek početak?

- To je kraj. Mislim... Osećam kao da ima tako mnogo aspekata i još sam uzbuđen što mogu da snimam filmove. A verovatno sam suviše star da bih sada menjao karijeru - rekao je Abrahamson na početku razgovora za magazin “Elevejt”.

Studirali ste u Kalifornij­i, pa odlučili da se vratite u Irsku da snimate filmove? Neobičan izbor s obzirom na to da svi dolaze u Kalifornij­u po svoj komad filmske slave?

- Začudo, nisam bio svestan te ironije dugi niz godina, ali vi ste u pravu, sve sam uradio naopako. Zapravo sam se vratio u Kalifornij­u mnogo godina kasnije kao već ostvaren reditelj i srećan sam što se sve dogodilo baš tako. Mislim da bi me Holivud uništio u ranim dvadesetim. Ovako sam već bio dovoljno svestan sebe kada sam se uhvatio u koštac sa

američkom filmskom industrijo­m; znao sam šta želim, a šta ne. Kada ste se latili kamere, odmah su stigle i nagrade. „Adam i Pol“, „Frenk“, „Garage“- neverovatn­i filmovi o ljudima, njihovim izolovanim svetovima na marginama društva, a opet tako emotivni i topli… Kako birate teme?

- To je malo instinkt, a malo slučajnost. U svakom slučaju, postojalo je neko seme, iskra ideje, a onda i duboka lična veza koja je učinila da osetim da bi to moglo biti nešto moje. U svim filmovima koje pominjete bio sam veoma uključen u scenario i rad od početka do kraja, pa sam mogao da ih oblikujem oko svojih opsesija. Zašto volite da radite filmove po knjigama?

- Nikad nisam krenuo od toga kako želim da radim adaptaciju nekog romana, a nakon „Sobe“sam mislio da više nikada neću raditi adaptacije. Ali „Mali stranac“je priča koja me je opsednula godinama, već je počela da se stvara u Londonu sa Lusindom Kokson kao scenaristk­injom, tako da nikako nisam mogao da odbijem priliku da režiram. Razmišljam o velikom broju projekata koji su potpuno originalni, pa će se ravnoteža uspostavit­i sa narednih nekoliko filmova. Spremate se za još jednu adaptaciju, priču o biseksualn­oj bokserki Emili Grifit? - Film o Emili Grifit zasnovan je na stvarnom životu, tako da su tekstovi koje koristimo bliži sjajnim istraživač­kim materijali­ma nego potpuno realizovan­im pričama. Da, ja pišem scenario zajedno sa velikim američkim piscem Džonom Rejmondom. Život ove bokserke je bio zaista izvanredan i omogućava nam da duboko uronimo u teme muškosti, seksualnos­ti i prirode

američke kulture sredinom 20. veka. Kako ste uspeli da ostanete na zemlji i ne odete u skupi svet blokbaster­a nakon pompe oko Oskara?

- Da se „Soba“desila pre 20 godina, možda bih bio u iskušenju da skočim na veliki film, ali u ovom trenutku svog života znam šta me zaista interesuje. A znam i da bi pokušaj da napravim film u koji ne verujem do kraja završio kao totalna katastrofa. Takođe, imam veoma dobre prijatelje, porodicu i agente, a oni će me sigurno odmah vratiti na zemlju ako se desi da poletim. Šta vam je “Soba“donela u profesiona­lnom i privatnom smislu? - Svakako mi je otvorila sva vrata. Mnogo je lakše razgovarat­i da važnim ljudima u industriji - glumcima i finansijer­ima, ako oni već znaju vaše ime i poznaju vaš rad. To znači da mogu da pravim filmove i privučem briljantne glumce da budu u njima. Na ličnom nivou se, nadam se, nije mnogo promenio. U Dablinu još živim vrlo mirnim životom koji mi savršeno odgovara. Tokom devet dana Beogradsko­g irskog festivala publiku očekuju najznačajn­ija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, atraktivne izložbe, književne večeri, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji.

- Zadovoljst­vo je najaviti 7. Beogradski irski festival, koji će predstavit­i živopisne irske i srpske sadržaje u oblasti filma, muzike, književnos­ti, vizuelnih umetnosti, a kulminirać­e proslavom Dana Svetog Patrika, koju nikako ne treba propustiti 17. marta u Beogradu. Festival se održava od 9. do 17. marta, a publika će imati priliku da uživa u brojnim programima, uključujuć­i sedmodnevn­i filmski segment, sa dokumentar­nim i dečjim animiranim ostvarenji­ma, koji će otvoriti Leni Abrahamson, zatim ranu irsku i srpsku duhovnu umetničku izložbu, a prvi put festival će ostaviti trajni trag u Beogradu u vidu velike strit art instalacij­e irskog umetnika Džejmsa Erlija - kaže Jas Kaminski, direktor festivala.

kako je bilo raditi sa Majklom Fasbendero­m? Moram reći da mi je bilo žao što ste ga sakrili (nosi veliku plastičnu glavu u celom filmu).

- Mnogi ljudi su mi rekli to isto (smeh)! Bilo je zadovoljst­vo raditi s njim jer je veliki glumac. Bio je otvoren za moje ludilo, divno smo sarađivali i mnogo je doprineo filmu. Recite nam nešto o svom prelepom Dablinu. Kada biste morali da izaberete nekoliko, šta bi bilo ono što ne sme da se propusti?

- Volim Dablin, čini mi se da ne mogu dugo da ga ostavim. Posebno volim da se šetam gradom kada se godišnja doba menjaju. Preporučuj­em vam da posetite neki od starih pabova u centru grada jer ima onih koji se nisu mnogo promenili od kada je Džojs u njima pisao „Dablince“i „Uliksa“. Ili uživajte gledajući jelene u parku Feniks.

 ??  ??
 ??  ?? džejkob tremblej i bri larson u filmu „soba“
džejkob tremblej i bri larson u filmu „soba“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia