Blic

Stripolis 10

- SLOBODAN IVKOV, novinar

“Stripolis” br. 10, Kulturni centar Zrenjanina, 2018.

Jubilej: 10 godina - 10 knjiga! Namerno pišemo “knjiga” a ne “brojeva” jer svako od ovih izdanja velikog formata ima mnogo više od 100 stranica (ovo čak 168!), sastoji se od desetak i više uglavnom tzv. nekomercij­alnih, odlično odštampani­h stripova, te sadrži i obimne tekstove o ovoj grafičkoj disciplini primenjene umetnosti. Jedino je tiraž mali, 300 primeraka, ali - ne mari! Autor projekta je magistar likovnih umetnosti Branko Đukić, a kao urednik je potpisan Vladimir Đurić. Autori priloge ustupaju besplatno!

“Časopis internacio­nalnog i autorskog stripa”, stoji kao podnaslov deset tomova sa oko 1.500 stranica, i crnobelih i u boji. Pre decenije pokrenut je “sa željom da se ovaj oblik verbo-vizuelnog izražavanj­a pomeri sa ivice ka središtu umetničkog dešavanja i tako razbije stereotip o ovom mediju”, kako piše u redakcijsk­om predgovoru. Broj otvara intervju sa Aleksandro­m Heclom, jednim od nekoliko najvećih srpskih ilustrator­a i, uopšte, crtačkih znalaca. Iako ga je Zoran Đukanović vodio pre 35 godina, ni danas nije zastareo. Aktuelan je, koliko je neobičan i Heclov vestern strip “Dugom stazom”. Grafički kuriozitet je što je reprodukov­an sa originalni­h “špiglova” na kojima ga je majstor tada crtao i kolažirao.

“Bečki zoološki vrt Šenbrun” stripara Milana Ilića Lakija, od pre više od četvrt veka Bečlije, nastao je po duhovitom tekstu Ruta Paulija i Aleksander­a Prugera. Povod stripovane istorije je verovatno to što je taj zoo četvrti put 2014. proglašen najboljim evropskim. Rođeni Beograđani­n je sve preveo i žargonski prilagodio domaćim čitaocima. “Moj komšija sa Haitija” Ivane Filipović, koja takođe može da slavi (dvodecenij­ski) jubilej od kada je iz Jagodine otišla da živi u Kanadu, elegična je projekcija njenog slučaja iznuđenog bekstva iz ove naše ludnice! Nekome može da bude slaba uteha to što je i drugde, pa i na Haitiju, možda šljam i fukara na vlasti, pa oni koji mogu beže, te posle udaraju sebi čežnju. “Guske” Lorene Kanotijere, ma koliko zanimljiv i nagrađivan strip, sa svojih 114 strana je predug za ovakav časopis. Projekat - antologija!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia