Blic

Ima li nade za nastavak dijaloga?

- marko tašković

Priština ne samo da nije pod nejakim pritiskom SAD i EU povukla takse na robu iz Srbije, nego je usvojila platformu o dijalogu koji predstavlj­a novi udar na briselski proces.

Prištinska platforma predviđa, između ostalog, da nema promene granica, nema Zajednice srpskih opština (ZSO), nema autonomije za Srbe, zbog čega su je zvaničnici Srbije označili kao kraj dijaloga ili kao “poslednji ekser u kovčegu dijaloga”. Ako se ima u vidu da Priština već skoro četiri meseca drži 100 odsto takse na robu iz Srbije, a da Beograd već šest godina čeka na formiranje ZSO dogovorene u Briselu, postavlja se pitanje ima li uopšte nade za sporazum?

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov smatra da je briselski dijalog završio svoju ulogu.

- Možda grešim, ali mislim da Vašington u dogovoru sa Prištinom igra dvostruku igru. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kao ucenjen čovek sigurno ne bi mogao toliko dugo da odbija iskrene zahteve SAD da se ukinu takse. Zato Priština u dogovoru sa Vašingtono­m tvrdi pazar i iznosi najtvrđe stavove za nastavak dijaloga kroz ovu platformu. Sa tom platformom i dijalogom predsednik Aleksandar Vučić nema nijedan alibi da se pojavi u Briselu, a kamoli da prihvati maksimalis­tičke zahteve Prištine, što bi označilo kraj njegove političke karijere ističe Popov i dodaje da SAD preuzimaju stvari u svoje ruke i žele da u dogovoru sa Rusijom naprave novi Dejtonski sporazum, koji je donet za nekoliko nedelja.

Marko Savković iz Beogradsko­g centra za bezbednosn­u politiku tvrdi da je iz ugla Prištine objavljiva­nje platforme dobar potez.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia