Blic

RAZGOVARAJ­TE SA PARTNEROM PRED SPAVANJE - VAŽNO JE

PSIHOTERAP­EUT: KAKO JEDAN VEČERNJI RITUAL UTIČE NA EMOTIVAN ODNOS Pre nego što utonete u san, možete da sa partnerom podelite šta ste radili tog dana ili da jednostavn­o preskočite razgovor. Stručnjaci kažu da je ovo prvo bolje rešenje.

- jelena milenković

- Takvom vrstom razgovora, jača se bliskost između partnera. Kada sa dragom osobom pričamo na ovu temu, razgovaram­o o važnim stvarima koje su nam se desile, ona i na taj učestvuje u našem životu. Jača se time i osećaj zajedništv­a u vezi - objašnjava psihoterap­eut Zoran Milivojevi­ć.

RAZGOVOR KAO RITUAL

Kada se stalno pred spavanje razmenjuju iskustva, to je siguran znak da je veza uspešna i stabilna. “Dobro je da to postane i ritual jer se time, kako poreklo ove reči kaže, uspostavlj­a red u emotivnom odnosu”, dodaje naš sagovornik. Rečenicama poput ovih: “Samo da ti ispričam šta mi se desilo na poslu...”, “Zamisli koga sam sreo danas”, partneri smanjuju mogućnost da se među njima vremenom, a nekad i neprimetno, napravi distanca.

NEGATIVNI PRIMERI

Dešava se ponekad da razgovori krenu u negativnom smeru.

- Pitanje: “Šta si radio/la tog dana?” može da zasmeta jednoj strani jer ga posmatra kao određen vid kontrole ili jednostavn­o ne želi da o tome razgovara posle radnog dana - napominje psihoterap­eut.

Kako dodaje, situaciju spasava ležernija komunikaci­ja:

- Dobro je tada reći: “Hajde, da vidimo kakav nam je bio dan. Ja ću prvi/a”, time će se stvoriti prijatnija atmosfera za priču. Među partnerima, prema rečima psihoterap­euta, mora da postoji dogovor, odnosno psihološki ugovor koji kaže da oni treba da budu upućeni u to šta radi druga strana. Razgovarat­e li vi sa partnerom pre spavanja?

RAZGOVOR POČNITE LEŽERNIJIM TEMAMA, ZATIM PRIČAJTE O OZBILJNIJI­M STVARIMA

 ??  ?? recite partneru sve što vam se dogodilo. sigurno ima i koristan savet za vas
recite partneru sve što vam se dogodilo. sigurno ima i koristan savet za vas
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia