Blic

U svakom drugom automobilu deca su bez vezanog pojasa

MALIŠANI SU U SAOBRAĆAJU I DALJE NAJUGROŽEN­IJI KAO PUTNICI

- Marko tašković

roditelja prevozi svoju decu na zakonom propisan način - u dečjem sedištu ili sa vezanim pojasom

83%

korišćenja pojasa na prednjim sedištima

12%

korišćenja pojasa na zadnjim sedištima

Tek svaki drugi vozač prevozi decu u vozilu na zakonom propisan način - u dečjem sedištu ili sa vezanim pojasom, zbog čega su mališani u saobraćaju i dalje najugrožen­iji kao putnici.

Saobraćajn­a policija započela je juče pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosno­g pojasa i dečjeg sedišta u okviru tradiciona­lne međunarodn­e akcije TISPOL, koja se sprovodi u 29 država članica. Prema najnovijem istraživan­ju Agencije za bezbednost saobraćaja, procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji je oko 83 odsto, a na zadnjim svega 12 procenata. Najviše zabrinjava podatak da svega 52 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.

- Činjenica je da poslednjih nekoliko godina deca u najvećoj meri stradaju kao putnici u vozilu, oko 60 odsto poginule dece su bili putnici u vozilu, a to govori o nedovoljno­j svesti roditelja o značaju korišćenja dečjih auto-sedišta i zaštitnih pojaseva kada se deca prevoze u vozilu. Poslednjim izmenama zakona u 2018. godini pooštrena je kaznena politika prema licima koja decu ne prevoze na propisan način. Kazne su od 5.000 za prevoženje mlađe dece van dečjeg auto-sedišta do 20.000-40.000 za nepropisno prevoženje dece na prednjem sedištu - ističe Jasmina Milošević, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Kako kaže, prošle godine u saobraćajn­im nezgodama poginulo je 11 dece, šestoro u svojstvu pešaka i petoro kao putnici, što je za šestoro dece manje nego tokom 2017. godine.

- Deca su i dalje najugrožen­ija u svojstvu putnika. Zato se i radi na stalnoj promociji i prevenciji sa roditeljim­a, gde se ističe važnost pravilnog prevoženja dece. Još je zabrinjava­jući podatak da svako četvrto dete-pešak, ili 25 odsto, u zoni škole prelazi kolovoz nepropisno van obeleženog pešačkog prelaza, a što nam ukazuje da treba da nastavimo sa edukacijom naših najmlađih - podvlači Milošević.

Ipak, kada je reč o korišćenju dečjeg sedišta, vidljivi su pozitivni trendovi.

- Prošle godine se oko 60 odsto dece uzrasta do tri godine prevozilo u dečjem sedištu, dok je 2016. taj procenat iznosio 40 odsto. Takođe, i procenat starije dece od četiri do 12 godina koja se ispravno prevoze vezana zaštitnim pojasom na zadnjem sedištu se povećao, pa 45 odsto dece se ispravno prevozi u odnosu na svega

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia