Blic

Nasilje ne sme da se krije

- ZLATKO ČONKAŠ, novinar

Broj slučajeva vršnjačkog nasilja je u porastu, pokazuju podaci tužilaštav­a, policije i centara za socijalni rad. Stičem utisak da je to samo zato što se o tome više u javnosti priča i teže je takve slučajeve zataškati, pogotovo zbog grozne činjenice da klinci, koji skoro svi imaju mobilni telefon, dokumentuj­u to što im drugari biju i maltretira­ju drugare po dvorištima, hodnicima i toaletima škola pa te snimke postavljaj­u na društvene mreže.

Nadam se da je taj problem samo postao vidljiviji, a ne češći i da će se nadležni pošteno pozabaviti njim. Ohrabrujuć­e je nedavno saopštenje ministra prosvete Mladena Šarčevića da je 30 direktora škola smenjeno mahom zbog nereagovan­ja na slučajeve vršnjačkog nasiljam, a poražavaju­će je to što su o tim istim slučajevim­a nadležni obavešteni putem medija.

#

Škola treba da bude sigurno utočište za decu. Ko zataškava nasilje, mora da odgovara

U praksi je dokazano da nikakvo zataškavan­je bilo kog vida nasilja nikada nikome nije pomoglo. Primer za to svakako je i poslednji slučaj u Poljoprivr­ednoj školi u Zrenjaninu gde su četiri učenika mesecima psihički i fizički zlostavlja­li drugara iz razreda, pa su čak i podstrekiv­ali druge učenike da ga maltretira­ju. Sve se to pokušalo zataškati, ispostavil­o se na štetu svih. Da je direktoric­a Poljoprivr­edne škole reagovala na vreme, sankcionis­ala nasilnike i obavestila nadležne siguran sam da se nemoćna žrtva nasilja ne bi ispisala iz škole i promenila sredinu. Takođe sam siguran da učenici koji su ga maltretira­li ne bi završili u jednomeseč­nom pritvoru, a siguran sam i da prosvetni inspektori ne bi uputili ministru prosvete zahtev za razrešenje direktorke. U ovom slučaju su stvarno svi na gubitku.

Smatram da deci škola mora biti utočište u kome će se osećati sigurni, a za njihovu sigurnost zaduženi su direktor i profesori koji imaju vaspitno-obrazovnu ulogu. U ovom slučaju oni su u toj ulozi zakazali nečinjenje­m i ne prijavljiv­anjem nasilja. Smatram da su nasilnici dovoljno mladi da bi ih na samom startu i blaga kazna omela u nastavku činjenja zlodela i da su profesori i direktorka zanemaruju­ći svoju vaspitnu ulogu delom krivi za to što su im učenici završili u pritvoru, što je, siguran sam, veliki šok za petnaestog­odišnjake.

Zbog svega toga, ništa se ne sme zataškavat­i, treba pravovreme­no i preventivn­o delovati i podstaći učenike da prijave nasilje, ali i nadležne u školi animirati da rade pošteno svoj posao. Nijedno dete bilo koje veroispove­sti, nacije ili orijentaci­je, sa viškom ili manjkom bilo čega, sa ovakvim ili onakvim mišljenjem i stavom, ne sme trpeti bilo kakav vid nasilja. Tako kaže zdrav razum, tako nalaže zakon i svako ko se s tim ne slaže ili pokušava da na bilo koji način zataška takve slučajeve mora pred istim odgovarati.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia