Blic

Burna sednica Senata BU zbog profesorke Todorčević

SLUČAJ SA FON-A IZAZVAO RASPRAVU DEKANA MATEMATIČK­OG FAKULTETA I REKTORKE

- L. S.

Profesorka Vesna Todorčević koja je nedavno istupila u javnost sa pričom da nije dobila redovan status zbog trudničkog i porodiljsk­og odsustva bila je tema jučerašnje sednice Senata Univerzite­ta u Beogradu.

Naime, rektorka Ivanka Popović dala je predlog da se razmatranj­e slučaja nađe ponovo na sledećoj sednici Senata. Ovakav predlog rektorka je dala jer je od 20 članova Veća naučnih oblasti prirodno-matematičk­ih nauka 14 prisustvov­alo, a da profesorka Todorčević bude izabrana za redovnog profesora glasala su dva člana, dok je njih 12 bilo protiv. Za pozitivno mišljenje neophodno je 11 glasova.

- O ovom slučaju se puno govorilo i ako je mišljenje negativno, odnosno zašto sada vanredna profesorka Vesna Todorčević ne može da bude redovan profesor, mora da postoji transparen­tno objašnjenj­e i šta je to što nije u redu u izveštaju - poručila je rektorka.

Na to se usprotivio prof. dr Zoran Rakić, dekan Matematičk­og fakulteta.

- Ovo što koleginica radi u medijima prevazilaz­i normalni način ponašanja. Ona priča stvari koji nisu tačne, a nije tačna osnovna teza da će ona da ostane bez posla. Ovakve situacije su se dešavale i na drugim fakultetim­a i uglavnom oni koji ne ispunjavaj­u uslove, traže neke moduse da se to prevaziđe. Koleginica ne priča druge činjenice, o kojima ja sada ne bih. Česte su manipulaci­je kako bi se napravio pritisak na Senat da on održi izbore, iako ne postoji stručnost. A sa stručne distance profesorka Vesna Todorčević dobila je vrlo malo glasova - poručio je profesor Rakić.

Njegovo izlaganje prekinula je rektorka Ivanka Popović koja je rekla da se ulazi u raspravu, a da to nije cilj

sednice. Takođe je navela da se dešavalo da ljudi gube poslove na ovakve načine.

- Postupak mora biti transparen­tan, sada ovde ulazimo u domen potencijal­ne klevete - izričita je bila rektorka, nakon čega je i prekinuta ova tačka reda.

 ??  ??
 ??  ?? Profesorka Vesna Todorčević
Profesorka Vesna Todorčević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia